Amalia ondanks bedreigingen voor het eerst mee op werkbezoek naar Cariben
Prinses Amalia gaat ondanks de bedreigingen aan haar adres, vandaag 27 januari 2023 met haar ouders mee naar het Caribisch deel van het koninkrijk. In zeven dagen maken zij een tocht langs Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Met deze reis maakt de Prinses van Oranje haar officiële opwachting aan de inwoners van het Caribisch gebied.
Als troonopvolger is het belangrijk dat Amalia het hele Koninkrijk der Nederlanden leert kennen. Een officieel werkbezoek naar de Cariben hoort er, nu zij 18 jaar geworden is, echt bij. Haar vader Willem-Alexander maakte net als zij op zijn negentiende zijn eerste werkreis naar het Caribisch gebied, samen met zijn ouders Beatrix en Claus.
Programma
De eilanden hebben een programma samengesteld waarbij cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners centraal staan.
Bonaire
De Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje komen vrijdagmiddag aan op Bonaire, waar gezaghebber Edison Rijna ze begroet op het vliegveld. Ze bezoeken onder andere de ‘slavenhutjes’ bij Witte Pan, die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire en de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Het bezoek aan Bonaire wordt in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.
Aruba
Op Aruba bezoeken de Oranjes onder andere het beschermde gebied AriKok National Park, brengen zij een bedrijfsbezoek aan Koninklijke Aruba Aloë, en in de avond zijn ze aanwezig bij Fort Zoutman het Bon Bini Festival plaats.
Curaçao
Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje varen van Aruba naar Curaçao mee op stationsschip Zr.Ms. Holland, dat in het Caribisch gebied is gestationeerd. Daar bezoeken ze de wijken Punda en Scharloo, beschilderen zij een Chichi, een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert en bezoekt het Koninklijk gezelschap Landhuis Knip, op de voormalige plantage waar Tula in 1795 de slavenopstand startte.
Sint Maarten
Op Sint Maarten gaan ze tijdens een vogelexpeditie op zoek naar de bruine pelikaan, de nationale vogel van het eiland. Ook bezoeken ze een schooltuinenproject en St. Peters Hill, een bergtop die grenst aan het Franse deel van het eiland.
Sint-Eustatius
Op Sint-Eustatius wordt het Koninklijk gezelschap ontvangen door regeringscommissaris Alida Francis. Hier sluiten ze aan bij een debat met jongeren waarin wordt ingegaan op de toekomst van jongeren op het eiland. Na een lunch met diverse inwoners van Sint Eustatius bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Zeelandia Beach waar zij uitleg krijgen over natuurbeheer op het eiland.
Saba
Het bezoek wordt afgesloten op Saba, waar ze onder andere uitleg krijgen over de energievoorziening, een toneelvoorstelling bijwonen en bezoeken ze het Expertise Education Center Saba (EC2) in St. Johns dat kwetsbare scholieren ondersteunt. Deze organisatie won in 2021 een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Donderdag 8 februari zullen de Oranjes terugkeren naar Nederland.
Protest
Prinses Amalia kan volgens een expert ook protest verwachten. Gert Oostindie, emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden, denkt dat de locals het bezoek ook zullen aangrijpen om hun problemen te delen. Bewoners van de eilanden hebben het over het algemeen niet zo op Nederlandse politici. Die zouden volgens de eilandbewoner niet genoeg omkijken naar de eilanden. “Ieder eiland heeft problemen, zoals het toerisme en de natuur die daardoor wordt geraakt, het klimaat en het steeds duurder wordende leven. De bewoners hebben het gevoel dat ze hun eiland verliezen aan toeristen met weinig respect. Veel mensen op de eilanden denken dat de koning grote politieke macht heeft en daarbij actief kan helpen.” Oostindie denkt daarom dat er zeker mensen zullen zijn die hun verhaal en problemen willen delen. “Dit is hét moment om de Oranjes te laten luisteren”, aldus Oostindie.