‘1,5 meter is onzin’

vrijdag 22 mei 2020
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +13. Aantal opnames: +9. Aantal besmettingen: +188. Aantal bezette IC-bedden: 255 (-20).

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.904.413. Aantal doden: 323.412. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Virus lijkt uitgeraasd in Brabant. In de twintig Noord-Brabantse gemeenten die de afgelopen maanden het zwaarst getroffen zijn, worden er nauwelijks nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. (NOS)

Eén digitaal loket voor mentale gezondheid bij COVID-19: Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Toegang tot diensten die getroffenen ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van de coronacrisis. Bij eerdere rampen is hier al ervaring mee opgedaan (vuurwerkramp, Volendam, MH17). (o.a. RIVM)

Testen drama in verpleeghuis. Nu er voldoende testen zijn, worden steeds meer zorgprofessionals positief bevonden. Klachten of niet: zij moeten eerst thuis uitzieken. Tekort aan zorgmedewerkers dreigt, stelt Helder van ActiZ. Ook meer agressie richting personeel na verruiming bezoekregels in 26 verpleeghuizen. (Telegraaf)

‘Door uitgestelde zorg gingen 100 tot 400 duizend levensjaren verloren’. Aldus rapport onderzoeksbureau Gupta. Veel patiënten hebben het ziekenhuis gemeden uit ‘corona-angst’ en zijn operaties en behandelingen uitgesteld. 70% minder patiënten op het spreekuur bij huisartsen. ‘Ik ben geschrokken van de resultaten’, reageert hoogleraar Westendorp (ouderengeneeskunde, Kopenhagen). ‘Ze geven de zorgen van veel artsen een gezicht.’

Bert Wagendorp in column: ‘Er is een nieuwe werkelijkheid, die mogelijk nog lang niet achter de rug is. Volgens chef-corona Van Dissel kan het virus nog wel twee jaar ‘bij ons blijven’. En anders komt er op enig moment een nieuw virus. Wat dan? Een groot deel van de maatregelen tegen het coronavirus is niet voor herhaling vatbaar, omdat we dat niet kunnen betalen. Dus moeten we iets anders verzinnen. Het Gupta-rapport maakt duidelijk dat er harde keuzes aankomen.’ (Volkskrant)

Opinie van zorgbestuurders Han en  Laurey (Limburg/N-Brabant): Wel mondkapje in trein en niet in verpleegzorg? ‘Better safe than sorry, maar dezelfde bezoeker ziet dat de zorgmedewerkers in het verpleeghuis juist weer geen mondmasker dragen. Welk beeld zou dit voor dit familielid oproepen? Welke kritische vragen zal dit straks opleveren? (…) ‘Zij liepen en lopen nog steeds een groter risico om besmet te worden en dat geeft onzekerheid; voor henzelf, maar ook voor hun gezin en familie. Daarnaast beseffen onze collega’s ook dat ze zelf degene kunnen zijn die hun cliënten kunnen besmetten, en dat valt extra zwaar.’ (Telegraaf)

Opiniepeiler De Hond stelt dat het coronavirus zich uitsluitend via kleine druppeltjes verspreidt. ‘Gebeurt uitsluitend gebeurt via aerosolen: fijne druppeltjes die een geïnfecteerd persoon kan uitademen en die enkele uren kunnen blijven zweven in een ruimte’. Aldus De Hondt. Bevindingen in 14 wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het risico het grootst is in drukke ruimtes. Er is vooralsnog geen wetenschappelijke grond om zonder risico’s de anderhalve meterregel af te serveren, concludeert NRC. 

RIVM: Kinderen die langdurig verkouden zijn, kunnen gewoon naar de kinderopvang of school. Om te voorkomen dat zij een week of langer vanwege een snottebel moeten thuisblijven, mogen ouders om een coronatest vragen. (AD)

WA
Koning Willem-Alexander arriveert voor zijn bezoek aan het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) bij de Bernhardkazerne. Het TOC verleent vanwege het coronavirus hulp aan verschillende civiele projecten.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Grote zorgen over volle parken, stranden en recreatie op de plassen afgelopen Hemelvaartsdag. ‘Zo gaat de boel weer op slot.’ Zorgen over de mensenmassa’s bij politici en uitvoeringsinstanties. Bruls (Veiligheidsberaad) wijst op mogelijke gevolgen: ‘Het wordt met deze drukte een zomer met veel beperkingen’. (o.a. Telegraaf, NOS)

‘Wij zeggen nee tegen de anderhalvemeter samenleving’. FB-groep met 37.000 leden in verzet tegen coronamaatregel om afstand te houden, ‘Het is ons door de strot geduwd en het is tijd dat mensen wakker worden’. Aldus horeca-ondernemer Schreuders. Ook uit wetenschappelijke hoek kritiek. Hoogleraar Helsoot (Besturen en Veiligheid: ‘Kijk je naar de statistieken dan weet je dat lockdown niet nodig was geweest. Ook opiniepeiler De Hondt vindt 1,5 meter buitenshuis onnodig. (o.a. NOS)

Coronadorp Den Haag voor onbehuisden blijft vooralsnog leeg. Slaapruimtes voor 10 daklozen ongebruikt. (Telegraaf)

Boa naar ziekenhuis na belaging door jongeren op strand IJmuiden. Mogelijk bodycams voor boa’s. (Oog op Morgen)

Waarschijnlijke besmetting met het coronavirus van een dier op een mens leidt niet tot bezorgdheid bij virologen. Nader onderzoek moet uitwijzen of er meer mensen door nertsen besmet zijn. Ook konijnenhouderijen hebben de aandacht. ‘Deze dieren hebben het virus van de mens gekregen, dus dan weet je dat de mens het ook weer van het dier kan krijgen. Als je dan met de dieren in contact komt, is dat niet geheel onlogisch’. Aldus virologe Koopmans (AD)

Corona slaat had toe in vleesbedrijven. 600 man vleesbedrijf Groenlo in quarantaine. Voornamelijk arbeidsmigranten. Sprake van internationale trend. In VS stegen de vleesprijzen al in de afgelopen maand. 

Veel beperkingen vliegreizen na coronacrisis om gezondheid te waarborgen. Restricties om vertrouwen van reizigers in luchtvaart te herstellen. Medische check (virustest of koortscheck), mogelijk immuniteitspaspoort, koffers zelf labelen, kleinere tassen handbagage, ontsmettingstunnels, snuffelrobots die virus opsporen, niet meer door de gate met grote groepen, geen meer groepen in wachtruimte en aan boord soberheid troef. Minder passagiers, beschermingsmiddelen verplicht. (Telegraaf)

‘Bang voor tweede uitbraak’. Uit WUZ-peiling blijkt o.a. dat een meerderheid (56%) geen vertrouwen heeft in het gepresenteerde dashboard. (Telegraaf)

Ondanks de heropening van de scholen zijn er nog ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar, blijkt uit peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het (speciaal) basisonderwijs. (Trouw)

Ouders hoorden pas na dagen over besmette juf. Ouders met kinderen op basisschool De Veldhof in Het Limburgse Eygelshoven zijn ongerust: meerdere personeelsleden blijken besmet te zijn met het coronavirus. Donderdag werd landelijk bekend dat vier medewerkers van de basisschool het virus hebben opgelopen. (HvNL)

Vijf lessen welke coronastrategie het beste werkt: 1. Pas op met winnaars aanwijzen. Cijfers zeggen niet alles. ‘De keuze voor maatregelen wordt langzaam onderdeel van het politieke debat’. 2. Iedereen deed ongeveer hetzelfde: het openbare leven platleggen, volgens de filosofie die ‘sociaal afstand nemen’ 3. Beleid heeft minder invloed dan je denkt. 4. Streng en snel werkten het best. ‘Als we niet hadden ingegrepen, was het hier compleet uit de hand gelopen’, benadrukt hoogleraar epidemiologie Rosendaal. 5. Nederland is niet het lichtend voorbeeld. In Duitsland of Denemarken ben je beter af. Echter: ‘Als ik kijk naar die enorme strengheid in Frankrijk, Italië of België, vind ik het prettig dat we enige vrijheid hebben behouden.’ Aldus hoogleraar Yesilkagit (Bestuurskunde, Leiden). Volkskrant)


ECONOMIE

Sekswerkers Wallen komen met werkprotocol. Overheidssteun voor zzp’ers die zij ontvangen, is volgens de belangenbehartiger niet toereikend om de hoge huren te betalen. Oplossing: zowel sekswerker als de klant dragen latex handschoenen en mondkapje, plus aantal andere beperkingen. (NOS)

Steunpakket 2.0: einde aan de eensgezindheid. Oude tegenstellingen in de ‘polder’ en Tweede Kamer staan weer op scherp. Ontslagboete nog steeds grootste pijnpunt. Bloedbad voorspelt door PvdA-leider Asscher. (FD)

‘NS wordt kleiner, dat kan niet anders’. Banen bij NS gaan verdwijnen. Hoeveel is nog onduidelijk. CFO Groenewegen: ‘Tot 2025 wil het bedrijf 1,4 miljard euro besparen’. (NRC)

Coronareizigers moeten lang wachten op hun geld. Boekingssites als Vliegtickets.nl, Booking.nl of Cheaptickets kunnen de hausse aan vragen en klachten van gedupeerde reizigers amper bolwerken. ‘Veel luchtvaartmaatschappijen hebben ons al aangegeven maanden nodig te hebben om tot uitbetaling over te kunnen gaan’, aldus Van Dyck van Cheaptickets. (AD)

’Ergste crisis uit mijn leven’. Soros bezorgd om geruzie in EU over economische steun. Belegger vraagt aandacht om de open democratische maatschappij te beschermen en vreest handelsoorlog.’ (Telegraaf)

‘Het voorkomen van een tweede lockdown is het allerbelangrijkst’. Aldus SER-voorzitter Hamer. ‘Pak de groeiagenda weer op: digitalisering, duurzaamheid, hervorming van de arbeidsmarkt. Haal investeringen naar voren en creëer werkgelegenheid.’ (FD)

KHN: ’Vlag gaat bij ons niet uit’. Slechts 30% van de normale omzet verwacht. Uitvoeren afspraken protocol kosten geld. Kroeg bezoeken is vanaf 1 juni ‘een puzzeltocht’. (Telegraaf)

Prins William en zijn vrouw spelen bingo met bewoners verpleeghuis in Ierland.

BUITENLAND

Corona-werkloosheid in VS nadert 39 miljoen, ondanks dat 49 staten inmiddels zijn ‘heropend’. Cijfers geven een vertekend beeld: veel Amerikanen die hun werk kwijtraken komen niet in aanmerking voor een uitkering. (o.a. NOS) 

Kritiek op los coronaregime Zweden neemt toe: groepsimmuniteit nog lang niet in zicht: 7,3%. Curve besmettingen loopt op (gisteren 800 nieuwe besmettingen, 4.000 doden tot nu toe). In buurland Noorwegen 234 sterftegevallen. (Reuters)

Coronadoden Spanje donderdag onder 50. Voor het eerst sinds 16 maart. Spanje zwaar getroffen. Alleen Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten tellen meer geregistreerde gevallen. (Volkskrant)

Besmettingen in Brazilië en Rusland blijven oplopen. (Volkskrant)

Frankrijk gaat deze zomer misschien toch open. ‘Ik zou heel graag tegen Nederlanders, die vaak een tweede huisje in Frankrijk hebben, willen zeggen: u bent weer welkom.’ Aldus min. Lemoyne. (AD)


COMMENTAREN KRANTEN

AD: In de huidige discussie is het rare beeld ontstaan alsof daarbij hoort dat landen als Nederland een blanco cheque moeten uitschrijven. En dat als we dat niet doen, we niet sociaal en solidair zijn. Daaraan moeten we niet toegeven.

NRC: Naarmate de crisis langer duurt is het vragen om discipline een grotere opgave. Dat bleek de voorbije weken al toen het door ongemak gevoede ongeduld duidelijk toenam. Het gaat telkens weer om de afweging tussen vrijheid van de een en verantwoordelijkheid voor de ander. Uiteindelijk komt het neer op het gezond verstand van zowel de bevolking die wordt aangesproken als van de handhavers. Dat is niet zonder risico, maar wel zo wenselijk.

Trouw: Knops gaat wel erg ver met zijn eisen voor coronahulp aan de Antillen.

De Volkskrant: Het kabinet dient zich te realiseren dat de oppositie ook in dit debat in een lastig parket zit. In potentie kan het kabinet in de Eerste Kamer worden gedwarsboomd, maar is dat wel een optie? Dan staan dankzij de oppositie op 2 juni honderdduizenden mensen op straat. Dat geeft de ministers nu even bijna onbeperkte speelruimte, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Als het misgaat in de zomer zal dat het draagvlak snel ondergraven

Tags

CORONA VANDAAGHORECAKABINETONDERWIJSRIVMTELEGRAAFVERPLEEGHUIZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck