Wilders wil geen concessies meer doen op asielgebied

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – PVV-leider Geert Wilders wil geen concessies meer doen als het gaat om asielmaatregelen van het kabinet. Als partijen hier toch op gaan aandringen dan moeten er maar nieuwe verkiezingen komen, zei de leider van de grootste coalitiepartij dinsdag in de Tweede Kamer. “Dan is het klaar.”

Hij zei dat zijn partij de afgelopen maanden veel concessies heeft gedaan. Hij verwees daarbij naar het belastingplan, de onderwijsbegroting en het staatsnoodrecht. Maar de PVV is gekozen om te leveren op asiel, aldus Wilders. “En als wij om wat voor reden ook dat niet kunnen leveren, dan moeten we terug naar de kiezer.”

Vorige week bereikte de coalitie na twee weken onderhandelen een akkoord met CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 over minder bezuinigingen op onderwijs. Dat was nodig omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Op asiel wil hij die weg niet bewandelen, benadrukte hij tegenover de media.

‘Geen dreigement’

“Uiteindelijk ligt er een pakket aan asielmaatregelen. Die zullen door de Kamer moeten. Ik ga daar niet meer op bewegen. Als dat leidt tot gedoe binnen, buiten de coalitie, weet ik wat dan ook, dan is het klaar. En ik hoop dat dit niet gebeurt”, zei Wilders.

Vrijdag bespreekt de ministerraad twee wetsvoorstellen op migratiegebied. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel. De PVV-leider zei dat zijn waarschuwing niet specifiek gaat over deze twee voorstellen. “Het is geen dreigement om nu uit het kabinet te stappen.”

NSC

Maar er komen volgens hem nog veel meer voorstellen op asielgebied. “Die voorstellen kunnen ook, behalve op applaus, bij sommigen op kritiek rekenen. Wat ik zeg, wat mijn boodschap is, is dat mijn geduld wel op is. Dat ik niet heel veel tegenwicht meer duld, omdat ik dan geen zin meer heb om in het kabinet te zitten.”

Vooral coalitiepartner NSC verschilt met de PVV over de maatregelen om het aantal asielzoekers terug te dringen. Zo had de partij van Pieter Omtzigt veel moeite met het staatsnoodrecht en wilde daar alleen in meegaan als er een “dragende motivering” zou komen. Die is er uiteindelijk nooit gekomen omdat de Eerste Kamer aangaf er niet mee akkoord te gaan.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck