Wie wordt er beter van een beursrecord?
Midden in de grootste crisis van na de Tweede Wereldoorlog bereikte de AEX-index, de graadmeter van de belangrijkste beursfondsen die in Amsterdam genoteerd zijn, de allerhoogste stand ooit.
Voor velen een onnavolgbaar moment, want er staan immers toch vele bedrijven op het punt om te vallen met mogelijk een recordaantal werklozen?
De AEX ging naar de stand van maar liefst 703,44 punten en verbeterde het record van 20 jaar geleden. Toen werd het hoogtepunt gemeld op 5 september 2000: 703,18 punten.
Belangstelling
De belangstelling voor beleggen is de laatste jaren onder particulieren behoorlijk toegenomen in de laatste jaren. Dat heeft deels te maken met de coronacrisis. Echter de lage rentetarieven op spaargelden is een veel grotere factor gebleken. Mensen met spaargeld zijn op zoek gegaan naar hogere rendementen, op aandelen. Naast de traditionele effectenbeurs is er ook veel geld belegd in zogenaamde crypto currencies, zoals de bitcoin.
De ‘opleving’ van de koersen op de beurzen komt vooral door chipfondsen, zoals ASMI, die goed scoren. De vraag naar chips blijft exceptioneel groeien. Maar Kon. Olie, altijd een belangrijk fonds voor de AEX, blijft nog steeds achter, ondanks de opgelopen olieprijzen. Waarschijnlijk komt het herstel van de oliefondsen als de lockdowns voorbij zijn en wanneer er weer volop gereisd gaat worden.
Professioneel
Ook de professionele handel profiteert uiteraard van het beursrecord. Na een hoogtepunt komt echter altijd een dieptepunt, is een beurswijsheid. Een andere gezegde op Beursplein 5 is: ‘Sell in May and go away!’
Overigens de beursvloer in het hartje van Amsterdam al heel lang gelden opgeheven. De Amsterdamse effectenbeurs is een computerbeurs. Vroeger werd de beursvloer bewoond door beurshandelaren en hoeklieden.