Vraag het aan Maaike
Ze chanteert me
,,Ik ben ooit vreemdgegaan met een buurman toen ik getrouwd was. Anne, de zus van mijn man is daar achter gekomen en beloofde niks te vertellen. Nu, negen jaar later, zijn de onderlinge verhoudingen verslechterd en verkeert Anne in zware, financiële problemen. Wij hebben genoeg middelen om haar te helpen, maar mijn man weigert dat. Afgelopen week sprak ik Anne en toen chanteerde ze me. Ze wil geld anders hangt ze mijn vuile was buiten. Ik stond perplex. Wat moet ik doen?”
J.B uit K.
,,Ik weet niet hoe lang je getrouwd bent en of je huwelijk tegen een stootje kan. Wellicht is het tijd om het slippertje op te biechten? Anne zal hoe dan ook haar geloofwaardigheid verliezen maar heeft kennelijk geen fijne positie als ze zich tot chantage gedreven voelt. Er zal vast een reden zijn waarom jouw echtgenoot zijn zus niet de helpende hand wil bieden. Geef in ieder geval niet aan haar dreigementen toe. Grote kans dat ze het toch niet aandurft. Of je kunt alles voor zijn door het eerlijk te vertellen. Aan jou de keuze.”
Hij heeft talent maar doet niks
,,Arend, mijn oudste zoon van 19 is een intelligente jongen en kan, in tegenstelling tot de rest van onze familie, gaan studeren. We hebben samen met hem al op verschillende universiteiten gekeken maar hij haalt werkelijk overal zijn schouders voor op. Thuis komt er tegenwoordig ook bitter weinig uit handen. Ik vrees dat hij liever lui dan moe is. Hoe krijg ik hem zover dat hij zich in een studie, zijn toekomst, verdiept?”
S.M. te U.
,,Geen idee. Kijk voor jullie is het blijkbaar heel belangrijk en dat snap ik ook aangezien hij wellicht kansen krijgt die voor zijn ouders niet geheel vanzelfsprekend waren. Het kan ook zijn dat door jullie gedrevenheid hij wat apathisch geworden is. Of het is gewoon een puber., Het is vrij normaal dat je op je negentiende nog niet precies weet wat je wil. Vaak pusht de leraar, het thuisfront en krijg je te maken met verwachtingspatronen van anderen. Het is nog geen zomer, geef hem nog even, Gewoon een week er niet over hebben. Wie weet komt ie zelf met een idee of beslissing. Vertrouwen kan heel krachtig werken. Onder druk wordt helaas niet alles vloeibaar.”
Nare collega’s
,,Ik werk in een kledingwinkel en het werk is heel leuk. Maar mijn collega’s zijn jaloerse feeksen en zweren vaak samen. Het is bijzonder kinderachtig en triest. Voorheen kon ik het allemaal prima aan omdat ik het vertrouwen van mijn baas had, maar die is helaas verhuisd. De nieuwe eigenaresse neigt sterk naar de andere meiden. De grillige sfeer nekt me behoorlijk en toch wil ik mijn baan niet kwijt. Wat moet ik doen?”
V.K. uit H.
,,Het werk is leuk alleen de naaste collega’s maken het vervelend voor je. Dat heeft een reden: het is hun onzekerheid anders hoeven ze geen bondjes te smeden. Blijkbaar lever je kwaliteit. Denk eens goed na of dit wel een plek is waar je wilt blijven, een wespennest is voor niemand bevorderlijk. Kies voor jezelf, of in ieder geval een werkplek waar jij je gewaardeerd voelt. Je kunt ook wachten of de nieuwe baas de komende maanden bijtrekt. Ik
zou eieren voor mijn geld kiezen. Een dag met lood in je schoenen naar je werk gaan, is er echt een teveel.”