Vorstelijke asperges & Haagsche Bluf
Oranje Boven-culinair expert Marina Numan:
„Proef het geluk en vier het leven”
Al eeuwen staan asperges op de koninklijke damasten te pronken”, vertelt culinair-specialist van Oranje Boven Marina Numan. „De geschiedenis heeft ons geleerd dat de Fransen maar wat jaloers zijn op onze verrukkelijke Hollandaise saus. Daarom breng ik deze maar eens extra onder de aandacht. En wat is er lekkerder na dit ‘witte goud’ om als nagerecht Haagsche Bluf te maken? Een heerlijk chique dessert waar veel lucht in de eieren wordt geklopt. Serveertip: gebruik kleine glaasjes om de Haagsche Bluf te serveren, want het is een machtig gerecht.”
Vorstelijke asperges
Ingrediënten voor 4 personen:
• 6 asperges p.p.
• 2 hardgekookte eieren, liefst biologisch, in piepkleine brokjes
• peterselie
Bereiding van de asperges:
Snijd 2 cm. van de onderkant af en schil ze vanaf de kop met een dunschiller. Kook de asperges in een ruime pan met water, zodat ze net onderstaan. Doe een beetje citroensap erbij, dan blijven ze mooi wit. Draai de warmtebron na 15 minuten uit en laat de asperges 5 minuten nagaren. Ze mogen beslist niet slap worden. Maak intussen de Hollandaise saus.
Ingrediënten voor de Hollandaise saus:
• 250 gr. roomboter
• 2 eetl. geurige azijn
• 4 (biologische) eieren, gesplitst
• 1 citroen
• zout
• peper
Bereiding van de Hollandaisesaus:
Eerst maken we de geklaarde boter. Snijd de boter in blokjes en smelt deze op laag vuur. Zet de boter even apart en schenk voorzichtig de heldere bovenlaag, het vet, van de witte onderlaag, de eiwitten in een kom. Je hebt nu de heldere, geklaarde boter. Klop vervolgens vlak voor het opdienen van de asperges de 4 eiwitten stijf met een snufje zout. Au-bain-Marie de eidooiers met azijn vewarmen en rustig loskloppen. Voeg in een dun straaltje de geklaarde boter toe en blijf kloppen tot een egale saus. Voeg naar smaak citroensap, peper en zout toe. Leg de gekookte asperges op een mooi bord, gegarneerd met de warme Hollandaise saus, eiblokjes en fijngehakte peterselie.
Royale Haagsche Bluf
Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 eiwitten
• 1 mespuntje zout
• 2 eidooiers
• 4 eetl. vloeibare honing
• 40 ml. bessensap
• enkele bosbessen, stukjes appel, frambozen of aalbessen ter garnering
Bereiding:
Doe de eiwitten en het mespuntje zout in de keukenmachine met de gardes en klop het eiwit heel stijf. Voeg de eidooiers toe en klop 1 minuut verder. Giet het bessensap erbij en voeg met draaiende gardes de honing toe en klop nog 1 minuut goed door.
De Haagsche Bluf is goed als het een egale, luchtige mousse is geworden. Lepel de Haagsche Bluf in glaasjes of schaaltjes en garneer met de bessen en appel. Bon Appétit!
Marina Numan schreef het kookboek ‘Het Wereld Dieet’, het éérste dieet voor de wereld. Een prachtig verhaal met recepten die heerlijk, gezond en in een handomdraai te maken zijn. Slim inkopen zonder voedselverspilling. Gerechten die je gelukkig maken en kunt delen met vrienden en familie. Ze is gespecialiseerd in plantaardige gerechten en het boek bevat veel nieuwe vegetarische recepten die iedereen kan maken. Dit is eten zoals het zou moeten zijn.