Verwennerij voor vaders Sharon gaat op de stoere toer!
In navolging van de moeders die vorige maand in de watten werden gelegd, zijn deze maand de vaders aan de beurt. ,,En mannen houden van robuust eten, van hamburgers met patat of een lekkere, stevige saté met eigengemaakte pindasaus”, zegt DenD tv-kok Sharon de Miranda. ,,Speciaal voor vaderdag heb ik twee recepten uitgekozen waar moeders en kinderen zó aan de slag kunnen. Eenvoudig, maar vooral léuk om te maken.”
Hamburgers met gekruide friet
Het boodschappenlijstje:
900 gr. rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
2 theel. Chinese 5–kruidenpoeder
1 theel. worcestersaus
Tabasco en zout naar smaak
4 ciabatta ’s
Rucola
Smeerkaas
BBQ–saus
1 kg. aardappelen
1 theel. gerookte paprika poeder
1 theel. uienpoeder
1 theel. kerriepoeder
Zout naar smaak
Bereiding voor 4 personen:
Meng het gehakt samen met de kruiden, worcestersaus, wat zout en tabasco naar
smaak. Hak de knoflook fijn, snipper het uitje en kneed dit door het gehakt. Verdeel het gehakt in drie gelijke porties van 200 gr. en 1 grote voor papa van 300 gr. Draai hier balletjes van en druk ze plat tot ongeveer 2 cm dik, laat ze 20 min. rusten in de koelkast.
Besprenkel de burgers in met wat olie en bak of grill de burgers 2 min. aan beide kanten. Snij de ciabatta‘s open en smeer de onderkant in met smeerkaas. Leg er een handje rucola op met een beetje BBQ–saus erop. Daarna leg je de bovenkant van de broodjes erop. Serveer het gelijk uit anders worden de broodjes vochtig.
Voor de friet:
Was de aardappelen goed en snij er dikke frieten van laat ze 1 uur staan onder water met wat zout. Giet ze af en dep ze goed droog. Bak de frieten 5 min. voor in een frituurpan op 150 gr. Laat ze 20 min. afkoelen en bak de frieten goudbruin in de frituurpan op 190 gr. Na het bakken uit laten lekken op keukenpapier en bestrooien met wat zout en de kruiden.
Saté gemaakt van Seitan (tarwegluten ) met pindasaus van echte pinda’s!
Het boodschappenlijstje:
1 kg. bloem
5 dl. water
1 theel. zout
1,5 l. groentebouillon
3 eetl. Hoisinsaus
De pindasaus :
250 gr. gezouten pinda’s
2 dl. kokosmelk
2 dl. heet water
2 cm. gember
4 eetl. ketjap manis
1 eetl. donkerbruine basterdsuiker
1 eetl. sambal Badjak extra heet
Bereiding voor 4 personen:
Doe de bloem in de keukenmachine en gebruik de deeghaak. Voeg het zout toe. Giet al draaiend het water erbij en draai het tot een deegbal. Laat de deegbal 30 min. rusten in een grote pan met koud water.
Na een half uur de deegbal afspoelen en was je het deeg met lauwwarm water af. Tijdens het wassen de deegbal bij elkaar knijpen, zodat het goed bij elkaar blijft. Dit blijf je doen tot het water niet meer wit afgeeft maar helder is geworden. Nu heb je alleen de gluten (ca. 300 gr.) overgehouden.
Kook de gluten 45 min. in de groentebouillon (na het koken weegt het ongeveer 400 gr.) Laat het afkoelen en de seitan is klaar. Snij de seitan in blokjes en marineer het 30 min. de hoisinsaus. Rijg de seitan aan de stokjes en gril ze vervolgens goudbruin.
De pindasaus:
Schil de gember en doe deze in de keukenmachine. Doe de pinda’s erbij en maal het zo fijn mogelijk. Verwarm de kokosmelk in een steelpan. Voeg het pindamengsel toe en breng al roerend tegen de kook aan. Doe het hete water, suiker, sambal en de ketjap erbij en laat nog 2 min. zachtjes koken. Voeg evt. extra water toe als de saus nog te dik is.