Vernietigend: ‘Nederlands muziekonderwijs kapotgemaakt’

Zware kritiek van Van Zweden en Reinink op Nederlands muziekonderwijs.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Topdirigent Jaap van Zweden en de directeur van het Koninklijk Concertgebouw Simon Reinink luiden de noodklok over het belabberde Nederlandse muziekonderwijs. Talent gaat verloren. Nederland heeft de internationale aansluiting gemist. Een tragisch dieptepunt vinden de twee vooraanstaande toppers in de klassieke muziek dat er nauwelijks nog Nederlanders meespelen in topjeugdorkesten.

De vernietigende kritiek van Van Zweden, in het verleden een begaafd violist en tegenwoordig dirigent van toporkesten in de wereld, en van Reinink is gericht op de afbraak van het Nederlandse muziekonderwijs. Priveonderwijs is peperduur, leerkrachten op lagere en middelbare scholen hebben er geen tijd voor en de conservatoria zitten vol met internationale studenten, stellen ze vast.

Kritiek slaat als bom in

Aanleiding voor de opmerkelijke actie is het feit dat in het internationale topjeugdorkest Gustav Mahler Youth Orchestra niet één Nederlandse jongere was uitverkoren om mee te spelen. Bij een ander toporkest, het European Union Youth Orchestra, zaten slechts twee Nederlanders in het orkest.

,,Nederland heeft de aansluiting met de internationale muzikale top verloren terwijl wij op dat punt een geweldige positie hadden”, hakken Van Zweden en Reinink erin. De twee bewegen zich dag in dag uit op het hoogste niveau in de klassieke muziekwereld.

In de Nederlandse muziekwereld zal de aanklacht van het duo als een bom inslaan. Ze signaleren een trend die al lang gaande is. Het muziekonderijs op scholen is zo goed als verdwenen, terwijl in het verleden (vaak ook vrijwillig) muziekonderwijs werd aangeboden.

In een paginagroot opinistuk in De Telegraaf vandaag wijten ze ‘de dramatische schade’ en pijnlijke achteruitgang van het niveau van muziekonderwijs in Nederland aan ‘onverschilligheid, de waan van de dag en kille regelzucht’.

Minister moet ingrijpen

Als de nieuwe minister van Onderwijs Eppo Bruins niet heel snel ingrijpt, zo stellen Van Zweden en Reinink, dan is er ‘geen brug meer tussen muzikaal talent en de professionele muziekwereld’. Het is volgens hen geen kwestie van geld, want bij minder rijke landen als Nederland krijgt talent wel de mogelijkheid zich op muzikaal gebied wel goed te ontwikkelen.

De Nederlandse overheid moet worden wakker geschud, vinden ze. De twee roepen op om breed toegankelijke muzieklessen voor jongeren te organiseren in verenigingen, bibliotheken, buurthuizen en scholen. ,,Kunnen gemeenten weer een muziekschool (her-) openen, leerorkesten oprichten in het land. We moeten ons uiterste best doen het tij te keren.”

Tags

EPPO BRUINSJAAP VAN ZWEDENKONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKESTMUZIEKONDERWIJSSIMON REININK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck