Veldkamp roept ambassadeur Israël ter verantwoording om Gaza

Advertentie
DEN HAAG (ANP) – Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) roept de ambassadeur van Israël ter verantwoording “om opheldering te komen geven over recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Gazastrook”. Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer laten weten.
De ambassadeur wordt woensdag op het ministerie verwacht. Het kabinet veroordeelde vorige week al een aanval van de Israëlische strijdkrachten op een konvooi ambulances in Gaza, waarbij vijftien hulpverleners om het leven kwamen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had het kabinet ook gevraagd om de ambassadeur ter verantwoording te roepen over de aanval op het hulpkonvooi. Dat was opvallend genoeg een initiatief van de ChristenUnie en de VVD. Vooral de ChristenUnie staat bekend om haar pro-Israëlische houding.
Steun
Het voorstel van beide partijen kreeg steun van GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, CDA, SP en D66. De grootste regeringspartij PVV vindt het “overdreven” om de ambassadeur te ontbieden, zei Geert Wilders eerder dinsdag. Hij noemde recente uitspraken van Veldkamp over Gaza en Israël “allemaal heel onhandig”.
De aanval op het konvooi vond plaats op 23 maart bij Rafah in het zuiden van Gaza. Volgens Israël waren de voertuigen niet herkenbaar, maar uit beelden bleek later dat ze hun zwaailichten aan hadden. Ze werden direct onder vuur genomen toen ze stopten.
Schending oorlogsrecht
Veldkamp zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat de aanval een schending lijkt van het oorlogsrecht. Hij omschreef de Israëlische actie als “buitengewoon ernstig” en heeft bij zijn Israëlische ambtgenoot aangedrongen op een onderzoek.
Vijf hulporganisaties pleitten maandag nog bij premier Dick Schoof en Veldkamp voor meer actie tegen Israël omdat het land de internationale rechtsorde schendt in Gaza. Ze wezen erop dat hulpverleners hun werk niet kunnen doen omdat het te onveilig is. Ook laat Israël geen hulp en stroom meer toe tot Gaza.
Het kabinet zet in op het diplomatieke spoor en wil niets weten van hardere maatregelen zoals sancties tegen Israël, waar de hulporganisaties en een deel van de oppositie om vragen. Dat komt ook omdat de coalitiepartijen verdeeld zijn. De PVV staat vierkant achter Israël.
ANP