Veeg uit de pan van cultuurraad voor toneelgroep ITA

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) wordt door de Raad voor Cultuur niet langer gezien als een groot gezelschap, maar als een middelgroot gezelschap en dat heeft gevolgen voor het subsidieadvies. In de drie grote steden mogen volgens het rijkssubsidiestelsel maar twee gezelschappen worden aangewezen als groot gezelschap. In de subsidieadviezen voor de komende vier jaar zijn dat nu Theater Rotterdam en opnieuw Het Nationale Theater, gevestigd in Den Haag.

“De plannen van Theater Rotterdam en Het Nationale Theater zijn op alle vlakken (artistieke kwaliteit, maatschappelijke betekenis en toegankelijkheid) beter dan die van ITA”, schrijft de raad. Die was volgens eigen zeggen “de afgelopen subsidieperiodes kritisch op de plannen van ITA, vooral op het gebied van artistieke zeggingskracht, diversiteit, reisbeleid en talentontwikkeling”. In de huidige plannen is daarop te “weinig verbetering te zien”, constateert het adviesorgaan.

De raad vindt onder meer dat ITA zich veel te weinig buiten Amsterdam laat zien. ITA had een subsidie van ruim 3,5 miljoen euro gevraagd, maar krijgt als het aan de raad ligt nu maar 2 miljoen. Naar genoemde gezelschappen in Rotterdam en Den Haag gaat volgens het advies meer dan 3 miljoen.

Bom

Bij ITA zijn ze kapot van het advies. “Dit nieuws slaat in als een bom en treft niet alleen onze eigen organisatie en medewerkers, die hier direct door worden geraakt, maar ook nationale en internationale theaters waar ITA een zeer belangrijke partner voor is”. ITA speelt volgens eigen zeggen in binnen- en buitenland “een cruciale rol” in de ontwikkeling van theater. “We kunnen niet begrijpen waarom de raad deze rol zo fundamenteel in gevaar wil brengen.”

De nieuwe artistiek directeur Eline Arbo heeft veranderingen ingezet, maar krijgt niet de tijd om die verbeteringen door te voeren, zegt ITA. “Sterker nog, de uitvoering wordt alleen maar lastiger gemaakt als we met bijna de helft gekort worden.”

Het is aan de cultuurminister om adviezen over rijkssubsidies van de raad over te nemen of naast zich neer te leggen en aan de Kamer om wijzigingen voor te stellen. Tegen de besluiten van de minister kunnen subsidievragers in beroep gaan, niet tegen adviezen van de raad.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck