Uitvallen naar honden
Honden kunnen soms heftig reageren op andere honden, door bijvoorbeeld flink aan de lijn te trekken en te (grom)blaffen. Sommige honden ontbloten hierbij de tanden. Ze vallen echter nooit zo maar opeens uit naar andere honden. Daar is altijd een reden, of een combinatie van verschillende redenen, voor.
Onzekerheid als oorzaak
Om het gedrag beter te begrijpen en uw hond goed te kunnen begeleiden, is het belangrijk om uit te zoeken welke oorzaken een rol spelen. Een veel voorkomende reden dat honden uitvallen is onzekerheid. Dit kan voortkomen uit het karakter van de hond, uit een slechte of verminderde socialisatie of doordat de hond een nare ervaring heeft gehad met een andere hond.
Pijn of jeuk
Het kan ook zijn dat de hond pijn of jeuk heeft, of niet lekker in zijn vel zit.
Uitvallen is dan een effectieve manier om andere honden op afstand te houden. Omdat de ander doorloopt, leert de hond dat dit uitvalgedrag succesvol is en zal hij het vaker inzetten. Andere honden zijn juist erg enthousiast bij het zien van een soortgenoot. Als ze er niet naar toe kunnen, kan dit enthousiasme omslaan naar frustratie, waardoor ze opgewonden gaan blaffen of uitvallen.
Als eigenaar kunt u onbedoeld ook een rol spelen in de ontwikkeling van het uitvalgedrag. Anticipeert u door de lijn korter te maken als u een hond aan ziet komen? Dit wordt dan een voorspeller voor uw hond en een teken om uit te vallen.
Tip 1: Medische check
Als uw hond uitvalt aan de lijn, laat dan eerst de dierenarts uw hond onderzoeken. Als uw hond niet lekker in zijn vel zit, pijn of jeuk heeft, zal dat zijn gedrag beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om eerst medische oorzaken uit te sluiten, of eventuele medische problemen op te lossen, voordat u met training van uw hond begint.
Tip 2: Gedrag voorkomen
Door voldoende afstand te houden van andere honden, voorkomt u dat uw hond het verkeerde gedrag steeds blijft oefenen. Als uw hond een naderende soortgenoot spannend vindt, dwing hem dan niet om die hond te benaderen, maar neem de ruimte. Vanaf een afstandje kan uw hond dan de situatie in zich opnemen. Probeer zelf ook ontspannen te blijven en zorg ervoor dat de riem losjes blijft hangen.
Tip 3: Gedrag veranderen
Als u op veilige afstand staat, kunt u op het moment dat uw hond een andere hond ziet, hem iets lekkers geven of even met hem spelen. Het is belangrijk dat uw hond eerst de andere hond ziet, voordat u het lekkers of het speeltje tevoorschijn tovert. Op die manier zal het zien van een hond een voorspeller worden voor iets lekkers of iets leuks en zal de negatieve emotie die uw hond nu voelt langzaam veranderen in een positieve emotie.