UITGELEKT: Testament prins Bernhard onthult duistere familiegeheimen
Weekblad Privé heeft de handen op het geheime testament van Prins Bernhard weten te krijgen. Het testament lag jarenlang veilig achter slot en grendel in de paleiskluis van Soestdijk. Privé publiceerde vandaag het testament waarmee alle familiegeheimen op straat komen te liggen.
Het testament wordt gezien als het levenswerk van de prins. Zo werd duidelijk dat hij er tot zes dagen voor zijn dood nog aan heeft gewerkt. Met het testament worden de familieverhoudingen binnen de Oranjefamilie meer dan duidelijk, én is er een voorkeur naar bepaalde familieleden duidelijk af te lezen.
Onthullingen
De prins heeft overduidelijk zijn handen vol gehad aan het levenswerk. Ook prins Philip, zijn Britse functiegenoot, zou er bijna een dagtaak aan hebben gehad. Zodra er iemand kwam te overlijden maakte de prins – met de hand- aantekeningen en aanpassingen. Ook werden er meerdere personen ‘geschrapt’ uit de laatste wilsbeschikking van Bernhard.
Wij somden de meest bijzondere (en schokkende) onthullingen uit het testament op:
Onterft
Waar de meeste rijkelijk beloond werden in het testament van Bernhard, werden er sommige keihard geschrapt. Zoals de voormalige schoonzoon van Juliana en Bernhard, Jorge Guillermo, die getrouwd was met hun dochter prinses Christina.
Volgens geruchten was de band tussen Jorge en zij schoonouders op zijn zachts gezegd niet al te warm. Dit wordt nu ook duidelijk in zijn testament. Waar Jorge eerst een paar waardevolle manchetknopen te wachten stond, werd hij na de scheiding met Christina op koelbloedige wijze uit het testament geschrapt…
Ook blijkt uit het testament dat het vertrouwen in Christina en met name haar echtgenoot niet bijzonder groot was. Uit de gepubliceerde documenten blijkt dat er voor haar achttiende verjaardag een Stichting Bewind opgericht werd waarin haar financiën werden geregeld. Het lijkt er op dat haar ouders angstig waren dat haar vermogen in de verkeerde handen zou vallen.
Dankzij de stichting kon Christina nooit grote uitgaven doen uit de erfenis van haar oma Wilhelmina, zonder toestemming te krijgen. Ook Juliana en Bernhard namen deze voorwaarde op in hun testament.
Minnares
De misschien wel meest opvallende onthulling uit het testament draait om de affaires die de prins gehad heeft. Schokkend genoeg blijkt nu dat één van zijn minnaressen zelfs meer toebedeeld werd dan zijn echtgenoot Juliana! Als Bernhard eerder overleden was dan Juliana was zij van een koude kermis thuisgekomen: hij liet haar volgens het testament geen ruime schatkist na. In zijn testament liet Bernhard Juliana het volgende na:
- De verlovings- en trouwring
- Alle door Beatrix gemaakte voorwerpen
- Vier glazen konijnen van zijn schrijftafel
- Een klein gouden konijn
- Een kleed dat aan de muur hing van zijn zitkamer
Dat is een aanzienlijk stuk minder dan de moeder van één van zijn buitenechtelijke dochters, Hélène Grinda, zou krijgen. Op haar naam stonden bijzonder persoonlijke en waardevolle spullen van de prins.
- Een ketting met medaillons dat hij altijd droeg
- Een groot medaillon met olifant erop
- Een paar boweniet olifanten, waarvan Beatrix er maar één kreeg
- Vier pluchen olifanten
- Een kruis dat boven zijn bed lag
De waarde van de spullen die Hélène toegewezen kreeg wordt pijnlijk genoeg hoger geschat dan die van Juliana…
Prinses Irene
De geruchten gingen jarenlang dat de prins een bepaalde voorkeur had voor één van zijn dochters. Irene gold altijd als de lievelingsdochter van de prins, maar dat lijkt dankzij zijn testament toch wat anders in elkaar te steken. Waar veel van de gelukkigen die iets nagelaten werd konden rekenen op een bijzonder en persoonlijk geschenk van de prins, was het voor prinses Irene waarschijnlijk even slikken toen haar erfenis naar voren kwam.
De prins liet zijn zogenaamde lievelingsdochter 24 flessen rode wijn en 24 flessen champagne na. Meer niet.
Playboy
Het wordt ook duidelijk dat Bernhard een bepaalde voorkeur voor personeelsleden had. Zo kreeg zijn secretaresse Kokkie Gilles een dikke erfenis na. Haar stond onder meer een royaal pensioen en een auto te wachten. Ook mocht zij ‘levenslag’ blijven wonen in de villa van de prins.
Zijn chauffeur Hans Bolten werd tevens rijkelijk beloond. Naar verluidt hadden Bolten en de prins een ‘herenakkoord’. Zo had de chauffeur een abonnement op de Playboy, die hij wegmoffelde en stiekem aan de prins gaf. Deze bijzondere afspraak én het feit dat Bolten de prins jarenlang veilig rond reed leverde hem vijfduizend gulden op.