UEFA-werkgroep bekijkt situatie in Qatar
De wereldkampioenschappen voetbal volgend jaar spelen zich af in Qatar. Dat land ligt al een tijd onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie daar. Er zouden bij de bouw van stadia en andere faciliteiten voor het WK duizenden arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. Verschillende voetbalbonden zetten zich in om de situatie daar te verbeteren…
De mensenrechtensituatie in Qatar is niet goed. Bij de bouw van stadia en faciliteiten voor de wereldkampioenschappen (WK) voetbal zouden duizenden mensen om het leven zijn gekomen. Bij arbeidsmigranten werd zelfs het paspoort afgenomen als ze kwamen werken en het was niet mogelijk voor de werknemers om van werkgever te veranderen. De FIFA heeft zich daarom ingezet voor de mensenrechten. Een UEFA-werkgroep houdt zich daar ook mee bezig, de Koninlijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is onderdeel van die werkgroep. De UEFA is de overkoepelende Europese voetbalbond. De FIFA is de overkoepelende wereldwijde bond.
Minimumloon
Samen met de voetbalbonden uit Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland vertrok de KNVB daarom naar Qatar om te spreken met verschillende belangrijke organisaties. Maar ook met arbeidsmigranten zelf. De Russische en Finse voetbalbonden keken digitaal mee. De bonden wilde onder andere kijken hoe het gaat met recent ingevoerde wetten. Ook werd er aandacht besteed aan de situatie van mensen uit de LHBTI-gemeenschap en de persvrijheid. Journalisten zijn in dat kader eerder door journalistenvakbond NVJ gewaarschuwd. De KNVB meldt: ‘Zo mag er tijdens de heetste uren van de dag niet in de zon worden gewerkt en is het voor werkgevers verboden om paspoorten in te nemen, hebben werknemers geen toestemming meer nodig om van werkgever te veranderen en kunnen arbeiders het land uit zonder toestemming van de werkgever. Ook is er een minimumloon doorgevoerd.’
Handhaving
Hoewel de naleving van de wetten nog te wensen overlaat, vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, dat er toch een positieve ontwikkeling is: ,,De arbeidsmigranten die we spraken waren zeer positief over het werk van FIFA omdat overal waar zij direct invloed hebben, de veranderingen zichtbaar zijn. Ze zien het WK ook als een onderdeel van de oplossing. Tegelijkertijd gaan er ook nog steeds veel zaken fout. Zo wordt de hulp in de huishouding soms slecht behandeld en sommige bedrijven proberen de nieuwe wetgeving te ontwijken.” De werkgroep heeft toegezegd zich in te willen zetten om met de werknemers samen verbeteringen door te voeren. De Jong: ,,De focus moet liggen op inspraak van de arbeiders en de handhaving van de nieuwe wetten.”