Wie stemt op Emile?
Wij wonen al 22 jaar aan de dijk in het Betuwse Ophemert met uitzicht op de Waal. Het huis kochten we na de evacuatie van het rivierengebied in januari 1995. Het watergebied is een machtig interessant onderwerp. Ook al omdat er vergevorderde plannen bestaan om de dijken bij ons te verhogen. Dat gebeurde in 1995-1996 ook al en zorgde voor een hoop overlast.
Op een eiland wonen
Het zou zelfs kunnen dat er huizen pal aan de dijk moeten verdwijnen. Onze woning waarschijnlijk niet omdat deze op redelijke afstand van de dijk is gebouwd. Ook wordt met de gedachte gespeeld een hoogwatergeul langs de Waal te graven, een paar kilometer van ons huis. De inwoners van Varik en Heesselt komen dan bij extreem hoogwater op een soort eiland te wonen. Daar is bijna iedereen op tegen, ook de gemeenteraad.
Het waterschap Rivierenland met hoofdvestiging Tiel is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in ons gebied. Er werken vele honderden mensen bij deze overheidsinstelling.
Ik overweeg me nu beschikbaar te stellen voor het algemeen bestuur van het waterschap. Dat kun je doen met een eigen (politieke) lijst, of je aansluiten bij een politieke partij. Zoals u weet, ben ik (actief) lid van 50PLUS.
Cursus volgen
Op 20 maart 2019 zijn er weer verkiezingen. Tegelijk met Provinciale Staten. Anders gaat er geen hond stemmen. Ik weet niet of ik op een verkiesbare plaats kom, maar ik ga in ieder geval een aantal cursussen volgen.
Nederlanders die niet in de buurt van water wonen, hebben vaak geen flauw benul hoe een waterschap werkt en wat het verschil is met Rijkswaterstaat. Het is de oudste democratie van ons land. Er zijn nog 22 waterschappen over die meestal zetelen in prachtige gebouwen. In 1955 waren er nog circa 2500 waterschappen, soms niet groter dan een poldertje, waar één keer per jaar werd vergaderd onder het genot van een oude borrel en een dikke sigaar.
Openbaar lichaam
Nu is er nog één miniwaterschap over en dat is Blija Buitendijks. Met 100 hectaren onbebouwde en onbewoonde kwelder in Friesland het kleinste openbare lichaam van ons land, misschien wel van de wereld. De kosten worden gelapt door de vijf grondeigenaren, ook wel de ingelanden genoemd.
De provincie Friesland wil dit waterschap nu opheffen. Dat waren ze enkele tientallen jaren geleden vergeten te doen. Weer een verdwijnend stukje folklore. Maar Bode strijdt verder. De penopauze is allang voorbij en hij is op weg naar een glanzende carrière in de polder. Of niet?
Tip van de Week
Flessen water
De verkoop van flessen water is de afgelopen twintig jaar explosief gestegen. Dat heeft met smaak te maken, met commercie en gevoel. Duizend liter kraanwater (een kuub) kost ruim 1,50 euro. Kraanwater is 400 tot 1000 keren voordeliger dan flessenwater. Niet zelden komt het dure flessenwater uit dezelfde bron als kraanwater dus u wordt belazerd waar u bijstaat.
In een gezin kost douchen het meeste water (50 liter), gevolgd door toiletspoeling (37 liter), wasmachine (15,5 liter) en de wastafel (5,3 liter).