Sjors en Lieke vegen de vloer aan met Ik Vertrek: puntsgewijze reactie
De twintigers Sjors en Lieke die vertrokken naar Bali om daar een Yoga-instituut op te richten in het huis dat ze daar lieten bouwen, zijn van plan om nog een huis te gaan bouwen vanwege de privacy die ze kwijt zijn.
Die aankondiging komt op het moment dat het stel op hun website Happyfish de vloer aanveegt met de makers van Ik Vertrek. De twintigers vinden dat ze verkeerd zijn neergezet in de reportage en dat de werklijkheid door de redactie is verdraaid.
Na en tijdens de uitzending stak er een storm van kritiek los, via social media, over het ‘verwende’ gedrag van de twee.
Ik Vertrek-emigranten zien in hun deelname aan het populaire tv-programma een mogelijkheid om hun bed-and-breakfast-achtige initiatieven te promoten bij miljoenen Nederlanders. Volgens Sjors (24) en de goedlachse Lieke (25) wordt er een karikatuur van ze gemaakt.
Puntsgewijs reageren de Ball-gangers:
Al het (spaar)geld van familie geleend:
,,50% is eigen inleg geweest van Sjors en Lieke (meerdere jaren keihard werken in eigen surfschool), de rest is van de familie geleend.”
Voeren niks uit personeel doet al het werk:
,,Het was netjes geweest als Ik vertrek ook het fragment had meegenomen waarin wordt verteld dat je als buitenlander niet zomaar mag komen werken in Indonesië. Alle banen die door de lokale bevolking kunnen worden verricht mogen buitenlanders niet doen. Hieronder valt dus onder andere: Koken voor gasten, Schoonmaken en Bouwen. Deze reden is zodat er werkgelegenheid word gecreëerd. Wij nemen dus meer dan genoeg personeel aan en betalen een voor Indonesisch doen riant salaris goed boven gemiddeld.”
We worden cultuurbarbaren genoemd:
,,We zijn ruim een uur bij een ceremonie geweest om te ervaren hoe dat er aan toe gaat. Dit word uiteindelijk uitgelegd door een Balinees welke vervolgens verteld dat ze een kuiken gaan slachten als offer voor de goden. Wij zijn stom verbaasd en als we uiteindelijk de vraag van de camera krijgen waar het over ging lachen we van verbazing dat ze een kuiken gaan slachten. Wederom niet helemaal juist overgebracht door het programma.”
Yogamatten bleven leeg niemand voor het retreat:
,,We waren net een week klaar met de villa. Het zou leuk zijn als mensen voor de deur staan te drammen om bij jou een retreat te mogen boeken maar dit heeft tijd nodig. Hierom worden de kamers tussendoor opgevuld met Airbnb wat aanslaat en we 80% bezetting hebben in het laagseizoen nu. Dit is tijdelijk we gaan nog steeds voor het yoga retreat.”
Lieke is een modepoppetje en kan niet zo veel:
,,Als “ik Vertrek” andere beelden had gebruikt dan had duidelijk geworden dat Lieke het gehele design van de villa heeft gedaan. En om nog een voorbeeld te noemen de hele opzet gemaakt voor Happyfish, het programma, de menu kaart, de marketing etc.. En Lieke heeft ook gewoon staan schilderen maar die beelden vond de redactie blijkbaar niet interessant genoeg. Dus inderdaad deze keer geen deelnemers die na 25 jaar een baan te hebben gehad besluiten hun droom na te jagen en zelf gaan klussen. Maar twee 25 jarigen die de gok nemen al hun spaargeld in te zetten, een lening aan te gaan en alle vastigheid in Nederland op te zeggen om te wonen in het tropische Bali.”
Hospitality is niet mijn ding:
,,Deze uitdrukking klopt helemaal. We hebben een zakelijke kans gevonden om in het buitenland te kunnen gaan wonen. Een Yoga retreat daar verwachten wij ons geld mee te kunnen verdienen waardoor we in Bali kunnen leven. Dit kan zonder zelf aanwezig te zijn iedere dag. Lieke haar echte droom is om haar eigen swimwear label van gerecycled plastic te hebben (www.tetswimwear.com) en daar is zij nu net 1,5 jaar mee bezig. Die kans was er nooit geweest als we in Nederland zouden zijn gebleven.”
Sjors en Lieke verwachten in het hoogseizoen goed te gaan draaien. Op termijn willen ze happyfish meer gaan ‘managen’ vanuit een nog nieuw te bouwen onderkomen.
Overigens herkennen de makers van Ik Vertrek zich niet in de kritiek van het duo op Bali. Het is ook de eerste keer na vele succesjaren dat deelnemers zich op deze wijze beklagen over de redactionele aanpak. De meesten zien Ik Vertrek als een garantie voor beleg op de boterham.