Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Broodnijd Huub Stapel!
Huub Stapel ergert zich eraan dat amateurs belangrijke rollen spelen in speelfilms. ,,Ik heb jaren op de toneelschool gezeten en me een bult gewerkt. Vervolgens komen dat soort figuren maar even wat doen. Rot gauw op met die onzin!” Heeft hij gelijk?
Huub doelt niet op jonge soapsterretjes, maar lijkt zijn pijlen te richten op influencers als Gio Latooy, Lies Zhara en Nienke Plas, die een rol spelen in ‘Game on’, en influencer Juultje Tieleman (Verliefd op Bali). Broodroof? Ach, ook Huub weet dat het op creatief gebied al heel lang niet meer gaat om wat je kán, maar om wie je bent! Want dat jonge acteurs worden weggedrukt door BN’ers zonder acteeropleiding, is niet nieuw en gebeurt ook in andere kunstdisciplines.
SCEPTISCH
Zo mocht Carry Tefsen voor haar 75ste verjaardag exposeren met haar schilderwerk, terwijl ze nooit naar de kunstacademie is geweest. Toenmalig psycholoog Bram Bakker zei destijds: ,,Het kost heel veel moeite om werk geëxposeerd en gepubliceerd te krijgen, tenzij je een BN’er bent. Dán is het opeens wel interessant.” Ook de directeur van kunstcentrum De Appel was sceptisch over de expositie van Tefsen: ,,Ieder ander die zo schildert, krijgt dit niet in een galerie.”
PROFESSIONEEL
BN’ers als Viola Holt, Hanna Verboom, Ruud de Wild, wijlen Toon Hermans en Peter Faber namen eveneens zonder vakopleiding het penseel ter hand. En wat te denken van Micky Hoogendijk?! Zij acteert, schildert en fotografeert! Ook zijn er BN’ers die zich op het kinderboek storten; denk aan stemacteurs Thijs van Aken en Ewout Eggink, Jochem Myjer, Angela Groothuizen, Yvon Jaspers, Herman van Veen en wijlen Guusje Nederhorst. Broodroof? In elk geval zijn professionele schrijvers ook dáár niet altijd gelukkig mee, zo maakte kinderboekenschrijver Ted van Lieshout duidelijk.
LAT LIGT LATER
,,Als je er kritiek op hebt kom je over als een zuur, jaloers kreng dat het niet kan velen dat BN’ers met een in elkaar geflanst kinderboek wel in RTL Boulevard mogen en jij met je klasse-product niet, omdat je nu eenmaal geen BN’er bent.” En genrekenner Jaap Friso merkte eerder op: ,,Iedereen mag een boek schrijven al valt het me wel op dat BN’ers relatief snel voor het kinderboek kiezen, omdat dat blijkbaar als gemakkelijkst wordt ervaren. Punt is natuurlijk dat bij een BN’er de lat lager ligt en de kans op het interesseren van een uitgever vele malen groter is, en de kans op publiciteit ook.”
WAAR TALENT
Dat BN’ers onbekend of écht talent verdringen, is dus niet nieuw. Waarom dan toch Huubs emotionele uithaal? ,,Het komt voort uit ergernis, uit het feit dat ik niet tegen onrecht kan”, zo vertelde hij ooit. Natuurlijk heeft Huub een punt als hij zijn ambacht wil beschermen, maar júist in de kunst- en cultuursector zijn er talloze voorbeelden van ongeschoolde, maar succesvolle kunstenaars. Denk aan Ans Markus (géén kunstacademie), Marc-Marie Huijbregts (afgewezen voor de toneelschool) en zangeres Karsu (afgewezen voor het conservatorium). Talent verloochent zich niet.
DenD wil uw mening weten
Wat vindt u? Zijn BN’ers alleskunners?