Ruziënde familie verdeelt Dr. Oetker-miljarden

Dr Oetker
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De dood van Rudolph-August Oetker op 90-jarige leeftijd in 2007 leidt ertoe dat het miljardenconcern Oetker dat door deze pionier is opgebouwd in twee delen uitelkaar spat. De hoogopgelopen familievetes over het Dr. Oetker-kapitaal tussen de verschillende staken houdt ook heel Duitsland in zijn greep.

Onze oosterburen kennen Dr. August Oetker vooral van de instant pudding. Ze zijn er dol op. Bij ons liggen de vriezers vol met de bekende dr. Oetker-pizza’s, waarvan de pizza’s met de salami- de vier jaargetijdentopping het populairste zijn. Maar ook de bak- en kookproducten zijn terug te vinden in elke keuken.

Smullen

De Duitsers smullen, al geven ze dat niet snel toe, ook van de ontstane patstelling tussen Richard Oetker, de zoon van de in 2007 gestorven patriarch Rudolf-August, en de weduwe Marianne von Mailaisé, die de hoop op verzoening en eendracht de bodem inslaan door hun strijd om de macht.

Het Oetker-conglomeraat is namelijk zo veel meer als alleen pizza’s en pudding, schrijft vandaag de Duitse krant Bild in een grote reportage. Het bedrijf bezit bijvoorbeeld Eden Rock, het monumentale hotel op rijkeluis-eiland St. Barth en hotels in Antibes en in Baden-Baden.

Flaschenpost

Maar ook is Dr. Oetker een grote rederij en zit het bijvoorbeeld ook in drankhandel Flaschenpost. Er werken meer dan 11.000 mensen bij het concern en er is een omzet van meer dan €7 miljard euro op jaarbasis.

Maar het wordt dus splitsen. De levensmiddelen en de hotels gaan naar verwachting naar de groep rond Richard Oetker, van wie zijn neef Rudolf Louis Swheizer in de raad van advies zit en het kleinere deel (waaronder het drankmerk Freixenet, een chemiefabriek en de kunstverzameling) gaan naar de familiegroep rond de weduwe.

Tags

RUZIE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck