Rutte en Kaag als kemphanen tegenover elkaar
Wie nog denkt dat Nederland in de coronacrisis over een dikke maand een kabinet heeft, komt vooralsnog van een koude kermis thuis. Premier Mark Rutte en D66-voorvrouw Sigrid Kaag zijn elkaar in het kabinetsberaad in de haren gevlogen over de Israel-oorlog met Hamas.
Als twee kemphanen stonden Rutte en Kaag tegenover elkaar. De D66-leidster vond de verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over het gewapend conflict te eenzijdig pro-Israel en nam zelf het woord en corrigeerde de ervaren collega.
Gelekt
Naar verluidt, vanochtend lekte de ruzie uit in de media, kwam Kaag vervolgens met haar eigen visie op de proppen en dat viel volkomen verkeerd bij Rutte die het verhaal van Kaag weer pro-Palestijns vond. Daarna zou Kaag, getrouwd met een Palestijnse man, het kabinetsberaad hebben verlaten.
De ruzie, die later in de vergadering is bijgelegd maar nu desalniettemin publiek is, is uiterst pijnlijk voor de verhoudingen in het kabinet tussen toekomstige coalitiepartijen VVD en D66. Bovendien is er sprake van een zeer gevoelige internationale kwestie, waarbij het primaat van het beleid ligt bij de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.
Het botert niet
Het botert al veel langer niet tussen Kaag en Rutte en dat heeft ook zijn effect op de huidige gesprekken met informateur Hamer, die binnen over een week duidelijkheid moet geven over de gesprekken. Een kabinet lijkt met dit laatste incident verder weg dan ooit.
De verhoudingen tussen Rutte en Kaag zijn slecht. De karakters botsen. De een vindt dat de ander zich hautain gedraagt en de ander vinder de collega een opportunist.
Groentje
Daarnaast wordt ‘gespint’ dat Kaag wellicht van buitenlands beleid veel weet, maar op financieel-economische onderwerpen zich moet laten bijstaan door specialisten, onder wie partijgenoot Koolmees (D66), omdat ze een groentje is. Deze geruchtenstroom over haar dossierkennis maakt haar politiek kwetsbaar in de komende onderhandelingen.
Daar komt nog bij dat Kaag de Buitenland-portefeuille van Blok gaat waarnemen in verband met het wegvallen van de minister van EZ Bas van ’t Woudt in verband met overwerktheid. Daardoor kan ze meer haar stempel drukken op het Buitenlands beleid.