Rutger Castricum: nationalisten worden vaak in hoek weggezet

Advertentie
Rutger Castricum heeft het PowNed-programma Rutger en de Nationalisten gemaakt om nationalisten beter te leren begrijpen. “Het is een groep die vrij snel in de hoek wordt weggezet en de racismekaart krijgt. Dat is niet in alle gevallen onterecht, maar dan nog is het ook een geluid”, zegt Castricum tegen het ANP.
In Rutger en de Nationalisten, dat vanaf dinsdag op NPO 3 te zien is, gaat de presentator en journalist met meerdere nationalisten in gesprek. “De oneliners kennen we allemaal, nu zien we waar het nationalisme in hun leven vandaan komt. Dat het hele extreme bijvoorbeeld niet altijd meteen gevaarlijk is.” Het kan wel gevaarlijk worden, vervolgt de presentator, “maar breed genomen door de serie is dat niet wat ik voel.”
Nationalisme is niet “één stroom”, legt Castricum uit. “Het komt uit meerdere hoeken. Het kunnen complotdenkers zijn, het kan uit de politieke of gelovige hoek komen. Daarom hebben we geprobeerd dit onderwerp uit meerdere hoeken te belichten.” Twee gesprekken hebben in het bijzonder grote indruk gemaakt op Castricum. “Een ex-militair die ik sprak, die mij vertelde dat er een volksopstand gaat komen en dat die al een keer op touw is gezet maar toen niet slaagde. Daar keek ik wel van op, dat dat al serieus wordt overwogen.”
Gevecht
Ook het gesprek met een “behoorlijk radicale” jongen is de presentator bijgebleven. Deze jongen is fel tegen het islamitische geloof, legt Castricum uit. “Op een gegeven moment vraag ik hem of hij niet met een moslim in gesprek wil gaan om erachter te komen wat er in zijn hoofd omgaat, wat ik bij deze groep eigenlijk ook doe.” De jongen antwoordde dat hij dit “helemaal niet wil weten”, vertelt Castricum.
Daarop vroeg de presentator of de jongen misschien bang was zijn “gevecht” kwijt te raken. “Dat beaamde hij. Hij zei: ik wil het niet kwijt en ik wil ervoor blijven strijden. Dat was voor mij heel veelzeggend. Hij is als de dood dat het anders blijkt te zijn.”
Het helpt om met elkaar in gesprek te gaan, stelt de presentator. “Soms vind je iets niet terecht, maar kun je wel begrip hebben voor waar iets vandaan komt. Dat is eigenlijk iets wat in de politiek veel ontbreekt, dat is toch vaak je eigen gelijk schreeuwen.” Verdiep je eens in elkaar, zegt de presentator. “Dan kom je erachter dat je met heel veel mensen een redelijk gesprek kunt voeren.”
BuzzE