Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk
Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.
Olaf werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum en werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen “diversiteit viert in al zijn vormen” en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen. Foto’s van Olaf bevatten vaak een uitdagende stijl met veel naakt, die in het begin als provocerend werd gezien. Later kreeg de fotograaf vooral erkenning voor zijn werk. Olaf exposeerde in binnen- en buitenland.
De fotograaf had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. Olaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap.
In de rouwadvertenties zaterdag in de Volkskrant stonden velen stil bij de dood van de fotograaf. Naast zijn familie plaatsten onder anderen Joop van den Ende, minister Robbert Dijkgraaf en het Rijksmuseum een advertentie. De familie van de fotograaf plaatste een advertentie met boven zijn volledige naam, Erwin Olaf Springveld, de uitspraak: “Ik heb mazzel met zo’n mooi leven. Alles eruit gehaald wat erin zit.” In een advertentie ondertekend door minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media wordt Olaf “beeldbepalend voor de Nederlandse en internationale fotografie” genoemd. Ook tijdschrift Linda. en de Volkskrant zelf plaatsten advertenties voor de fotograaf.
BuzzE