Paasbloem met een verhaal: Kievitsbloem
De periode rond Pasen is de bloeitijd van de Kievitsbloem, een bijzonder bolbloempje dat zelfs al in de Bijbel wordt genoemd.
Kievitsbloemen (Fritellaria) zijn familie van de lelie maar lijken eerder op tulpen met hangende kopjes. Ze danken hun naam aan de gelijkenis met het gespikkelde kievitsei en het feit dat ze bloeien als de kievit broedt. Als wilde plant zijn ze zeer zeldzaam en worden ze beschermd. Gelukkig kunt u ze ook bij de bloemist of het tuincentrum kopen, als bloem of als bol. In combinatie met andere voorjaarsbollen zijn ze zeer geliefd in paasdecoraties. Er zijn wel honderd soorten Fritellaria, van heel klein tot reusachtig (zoals de Keizerskroon).
Afghanistan
Oorspronkelijk komt de bloem uit de bergen van Afghanistan, waar hij in het wild bloeit langs rivieren in vochtige weiden. Al in 1575 kwamen de bollen van de Fritillaria in Europa aan. Ze werden van Constantinopel naar Wenen gebracht en van daaruit verspreid naar het noorden.
Bijbelse legende
Volgens de legende bogen alle bloemen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemane. Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef opstandig rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. De fritillaria bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen. En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.