Oppositie doet ultieme poging om btw-verhoging tegen te houden
DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen doen een ultieme poging om het kabinet ervan te weerhouden de btw op cultuur en sport te verhogen. In een motie vraagt het CDA, met steun van D66, SGP en de ChristenUnie om de verhoging nog niet door te voeren, en bij de voorjaarsnota op zoek te gaan naar een andere manier om het gat in de begroting te vullen. Tijdelijk NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zette de deur hiertoe direct op een kier.
CDA-Kamerlid Inge van Dijk wijst erop dat de btw-verhoging willekeurig is, en het belastingstelsel niet verbetert of vereenvoudigt. Het kabinet kiest er immers voor om allerlei uitzonderingen te handhaven. Zo wordt het verlaagde btw-tarief voor een concertkaartje geschrapt, maar niet voor een kaartje naar de bioscoop.
Samen met andere partijen vraagt Van Dijk het kabinet voorlopig af te zien van de btw-maatregel. Die is erg impopulair en dat leidt er mogelijk toe dat er te weinig steun is om het belastingplan door de Eerste Kamer te krijgen. Wel erkent ze dat er dan een gat ontstaat van 2,3 miljard euro. Ze hoopt dat het kabinet samen met de Kamer op zoek wil naar een alternatieve manier om dat te dichten.
Inspiratie
Inspiratie hiertoe komt uit een onverwachte hoek, erkent de christendemocraat: vorige week kreeg ze het btw-handboek voor ambtenaren van minister Eelco Heinen (Financiën). Daarin staan alle uitzonderingen, grensgevallen en verduidelijkingen over wanneer iets onder het lage of hogere btw-tarief valt.
“Kunnen we in dit handboek nou geen aanknopingspunten vinden van complexe btw-situaties die we beter kunnen vereenvoudigen”, oppert Van Dijk. “Zoals verschillende btw-tarieven voor goederen of diensten die heel erg op elkaar lijken, maar verschillend belast worden.” Zo zijn er in de medische sector talloze verschillen tussen specifieke behandelingen en producten.
Handreiking
NSC’er Van Vroonhoven ziet in het voorstel een handreiking. Maar, benadrukt zij, het geld moet hoe dan ook worden gevonden. Steun van de kleine christelijke partijen of D66 is nodig om een meerderheid achter het belastingplan te krijgen in de senaat. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer “moeten we onze blik ook ietsjes ruimer zetten”, erkent Van Vroonhoven.
Donderdag wordt er gestemd over de motie, evenals het belastingplan zelf.
ANP