Ollongren: Nederland gaat militair meer samenwerken met Moldavië

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat militair nauwer samenwerken met Moldavië. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft hiervoor tijdens een bezoek aan het land een intentieverklaring getekend.

“De veiligheidssituatie vraagt om versterking van defensie in Moldavië en wij kunnen daarbij vanuit Nederland ondersteunen”, zegt Ollongren. Het kan gaan om trainingen en oefeningen, maar “we denken dat het vooral zit in de sfeer van cyber”.

Een Nederlandse cyberexpert is al in het land aan de slag, aldus de minister. Ze steekt ook 4 miljoen euro in de EU-missie die het relatief arme Moldavië moet helpen bij het weerstaan van digitale aanvallen vanuit Rusland.

Dreiging

De Russische dreiging is “ernstig” en heel intens, aldus de bewindsvrouw. Ze verwacht dat de Russische inmenging in de aanloop naar een referendum over het EU-lidmaatschap en presidentsverkiezingen later dit jaar alleen maar zal toenemen.

Het land heeft hulp nodig bij het versterken van instituties om deze verkiezingen zonder Russische inmenging te laten verlopen. “Er moet geïnvesteerd worden in software, hardware en expertise”, aldus Ollongren. Daarvoor zal die 4 miljoen ook gebruikt worden.

Die Russische dreiging komt onder meer van de afgescheiden regio Transnistrië, waar Russische militairen zijn gelegerd. Ook in de autonome regio Gagauzia is een sterke Russische invloed. De leider van die regio is recent al twee keer in Moskou geweest.

Verslechterde relatie

De relatie tussen Moldavië en Rusland is ernstig verslechterd sinds het aantreden van de pro-Europese president Maia Sandu en de Russische inval in Oekraïne. Kort na die inval werd Moldavië kandidaat-lid van de EU.

Vorige maand tekende Sandu een defensiepact met Frankrijk. De landen gaan onder meer samen trainen en gegevens uitwisselen. De Franse president Emmanuel Macron zei toen dat zijn land vastberaden is om Moldavië te beschermen.

Samenwerking met Moldavië is volgens Ollongren heel interessant. “Het land is qua ligging heel relevant. We zijn als NAVO de oostflank aan het versterken. Het is ook de oostgrens van de Europese Unie. Daar moeten we natuurlijk zorgen dat wij operationeel gereed zijn.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck