Nog weinig animo voor D66-plan leeftijdsgrens sociale media
DEN HAAG (ANP) – Het D66-voorstel om een minimumleeftijd in te stellen voor sociale media kan vooralsnog op weinig steun in de Tweede Kamer rekenen. De partij wil dat kinderen onder de vijftien jaar geen toegang krijgen tot sociale media die met algoritmes eindeloze hoeveelheden inhoud aan gebruikers voorschotelen.
GroenLinks-PvdA vindt dat D66 te hard van stapel loopt. De partij wil wachten op de resultaten van andere plannen om kinderen te beschermen tegen sociale media, zoals de minimumleeftijd die in Australië is aangenomen. BBB is tegen en vindt een minimumleeftijd onuitvoerbaar.
NSC ziet “op termijn” wel minimumleeftijden voor smartphones en sociale media voor zich, maar steunt het voorstel van D66 nog niet meteen. Eerst wil de coalitiepartij lokale proeven organiseren om opgroeien zonder smartphones en sociale media te stimuleren, net als een burgerberaad over dit onderwerp.
Bijsluiter
Het CDA is wel voorstander. “Uitstekend idee”, reageert een woordvoerder. De ChristenUnie vindt het principe achter het plan van D66 goed, maar ziet liever betere handhaving van de regels die al gelden. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen apps bijvoorbeeld geen gegevens van kinderen onder de 16 jaar verwerken zonder toestemming van hun ouders. De SGP wil liever een leeftijdsgrens van 16 jaar.
De PVV was niet bereikbaar voor een reactie. Die partij stemde begin deze maand tegen moties om een bijsluiter over ‘schermtijd’ mee te geven bij de verkoop van digitale apparaten. De VVD neemt nog geen standpunt in voordat de Kamer over het D66-plan debatteert. Of en wanneer dat gebeurt, is niet bekend.
ANP