Nicolaas Veul spreekt moeder over zware jeugd in 100 dagen-serie
In het nieuwe VPRO-programma Een valse start, 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg, vertelt maker Nicolaas Veul niet alleen het verhaal van ouders en kinderen die hij heeft leren kennen in een open groep in de jeugdzorg, maar duikt hij ook in zijn eigen opvoeding. De 40-jarige Veul had zelf ook een moeilijke jeugd waarin hij zich als homoseksuele jongen onbegrepen voelde door zijn vader. In de serie spreekt Veul daar voor het eerst over met zijn moeder. “Dat leverde een heel mooi gesprek op”, zegt Veul tegen het ANP. Het programma is zaterdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 3.
“Het is heel belangrijk om je waarheid uit te spreken als je een moeilijke jeugd hebt gehad, ook naar je ouders toe”, aldus Veul. Het kostte de programmamaker jarenlang therapie om van zichzelf te leren houden, omdat hij zich afgekeurd en afgewezen voelde door zijn ‘machovader’. “In het gesprek met mijn moeder vroeg ik haar: Waar was je toen? Zag je niet dat ik bang was? Daarop zei ze: Ik heb het gezien, maar ik was niet bij machte om het anders te doen dan ik het heb gedaan.” Veul ziet dat gesprek achteraf als “mooi en kwetsbaar”.
Veul liep voor zijn programma honderd dagen mee op een open groep in de jeugdzorg. “Je leert die wereld dan zo anders kennen. Ik liep ook mee met de medewerkers als de camera’s er niet waren. Wat ik zelf niet wist is dat de jeugd- en gezinszorg zo actief gezinnen helpt met opvoedingsproblematiek om uithuisplaatsing te voorkomen. Soms gaan ouders met hun kinderen in een opvoedhuis, waar zij training krijgen om nader tot elkaar te komen en oude patronen te doorbreken. Dat is iets waar je minder over leest.”
Eigen jeugd
Tijdens het meelopen kreeg Veul trainingen om om te gaan met de kinderen in de open groep, waarbij het ook meteen over zijn eigen jeugd ging. “Door mijn eigen jeugd was ik erg bezig om ervoor te zorgen dat kinderen zich veilig voelden door goed met ze te praten, maar sommige kinderen hebben juist andere dingen nodig, zoals even voetballen.”
Veul stelt dat Een valse start, 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg “de werkelijkheid laat zien”. “Het kan heftig zijn, maar het is met een liefdevolle blik gemaakt.” De presentator hoopt dat de kijkers de kinderen en ouders in het programma in hun hart sluiten. “En dat we een wat mildere toon rond het thema opvoeden kunnen creëren en dat mensen thuis een gesprek kunnen voeren over hoe zij zelf opgevoed zijn en hoe ze daarmee omgaan.”
Eerder maakte Veul samen met Tim den Besten al 100 dagen voor de klas, 100 dagen in je hoofd en 100 dagen in de vergeten wijk. Zelf zou Veul nog graag een serie 100 dagen in de politiek maken. “Dat lijkt me heel interessant, ja. Deze stagiair staat te trappelen.”
BuzzE