Ngo’s: Rabobank, ING en ABN AMRO financieren klimaatontwrichting

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Sinds het klimaatakkoord van Parijs van 2015 hebben Europese banken meer dan 250 miljard euro geleend aan bedrijven die bijdragen aan ontbossing. Zij zijn daardoor medeverantwoordelijk voor klimaatontwrichting, melden Greenpeace, Milieudefensie en Harvest in een nieuw rapport. Rabobank en ING staan in de Europese top vijf.

Het rapport van de ngo’s, dat is ondertekend door achttien andere organisaties, analyseert de relaties tussen Europese financiële instellingen en de 135 grootste ondernemingen die actief zijn in risicosectoren, waaronder vleesbedrijven, sojaproducenten en handelaren in deze landbouwgrondstoffen. Die vormen volgens de ngo’s een groot risico op natuurverwoesting, waaronder ontbossing in de Amazone.

De ngo’s becijferden dat Europese banken tussen 2016 en 2023 voor 256 miljard euro aan leningen en andere diensten hebben verstrekt aan bedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing.

6,1 miljard euro

Het rapport licht met name zes bedrijven uit: de Braziliaanse vleesproducenten JBS en Marfrig, palmolie- en pulpgiganten RGE en Sinar Mas uit Indonesië en de Amerikaanse grondstoffenhandelaren Bunge en Cargill. Tussen 2016 en 2023 hebben deze 24,4 miljard euro aan krediet gekregen van Europese banken.

Rabobank, ING en ABN AMRO gaven de zes multinationals een kwart van dat bedrag, oftewel 6,1 miljard euro. In de EU bezorgden alleen Franse banken deze risicosectoren meer geld dan de Nederlandse financiële instellingen.

Reacties banken

ING zegt de zorgen van Greenpeace over ontbossing te delen. De bank heeft ook beleid om bijvoorbeeld geen kap van tropisch regenwoud te financieren. Met klanten die nog niet aan de eisen voldoen gaat de bank in gesprek. “We moedigen onze klanten aan om hun bedrijfsvoering te verbeteren als dat nodig is en indien nodig maken we hier afspraken over. Als een klant onvoldoende verbetering laat zien, kan dit uiteindelijk leiden tot beëindiging van de relatie.”

ABN AMRO noemt de cijfers uit het rapport “geen goede weergave van de actuele situatie”. De bank heeft namelijk in 2020 al besloten om de activiteiten van zijn grootzakelijke tak buiten Europa, waaronder alle grondstoffenfinanciering, af te bouwen. “Deze afbouw was eind 2022 nagenoeg voltooid, wat betekent dat ABN AMRO sindsdien geen financieringsrelatie meer heeft met de meeste van de genoemde bedrijven.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck