Nederland Europees koploper kinderen in kinderopvang
DEN HAAG (ANP) – In 2023 ging 72 procent van de 0- tot 3-jarige kinderen in Nederland tenminste 1 uur per week naar de formele kinderopvang. Daarmee is Nederland Europees koploper. In de 27 lidstaten van de EU was dit gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een vergelijking door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van cijfers uit Landelijke Jeugdmonitor met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Nederlanders zijn steeds meer gebruik gaan maken van formele kinderopvang, ziet het CBS. Tien jaar geleden ging nog minder dan de helft van de baby’s, dreumesen en peuters naar de opvang. Vooral in Oost-Europese landen is het nog altijd minder gebruikelijk om jonge kinderen naar de opvang te brengen. Zo ging in 2023 in Slowakije en Tsjechië minder dan 5 procent van de 0- tot 3-jarigen naar de formele kinderopvang.
Verder blijkt uit de cijfers onder meer dat bijna driekwart van de Nederlandse 15- tot 25-jarigen naar school ging in 2023. Dat is hoger dan het EU-gemiddelde van 66 procent. Ook lag het aandeel voortijdig schoolverlaters in Nederland relatief laag: 6,2 procent tegenover gemiddeld 9,5 procent in de hele EU. Alleen in Slovenië en Griekenland lag de onderwijsdeelname onder jongeren hoger dan in Nederland. In Luxemburg, Malta en Cyprus volgden relatief weinig jongeren een opleiding.
In 2023 gaven 16- tot 25-jarigen in Nederland een 7,4 als rapportcijfer wanneer hen gevraagd werd naar hun algemene tevredenheid over hun leven. Daarmee waren Nederlandse jongeren iets minder tevreden dan gemiddeld in de Europese lidstaten (7,6). In Kroatië en Roemenië waren jongeren het meest tevreden: zij gaven hun leven een 8,3. Jongeren in Bulgarije waren met een 6,8 het minst tevreden.
ANP