Museum van de Maand april 2017
Huis van Hilde: Archeologiecentrum in Noord-Holland
Het zijn spannende weken voor het ‘Huis van Hilde’ in Castricum. Het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland is genomineerd voor de ‘European Museum of the Year Award’. Deze internationale prijs werd eerder toegekend aan o.a. het Rijksmuseum in Amsterdam, Victoria and Albert in Londen en het Guggenheim in Bilbao. In mei worden in Zagreb de winnaars bekend gemaakt.
Het museumgebouw steekt met zijn roestige stalen dak fraai uit boven de duinenrand van Castricum. De langgerekte vorm van het gebouw is een verwijzing naar het type boerderij dat in deze regio in de oudheid voorkwam. Het naastgelegen duin is eigenlijk het echte ‘Huis van Hilde’. Want ónder het duin bevindt zich het archeologisch depot. Hier worden maar liefs 2 miljoen archeologische vondsten bewaard.
„Toen het vorige depot, in Wormer, niet meer voldeed aan de normen, was dat reden een gebouw te realiseren met ruimte om de vondsten aan het publiek te tonen. We hadden al gemerkt dat er veel belangstelling was voor de verschillende opgravingen”, vertelt locatiemanager en archeologe Anouk Veldman enthousiast. „Dat bleek wel uit het enorme aantal mensen dat onze eerste reconstructie, van Hilde, kwam bekijken.”
We lopen naar de cirkelvormige tentoonstellingsruimte en komen oog in oog te staan met figuren uit het verleden; Cees de Steentijdman, de Alkmaarse vrouw Brecht en het kind Aak uit Uitgeest. En natuurlijk óók Hilde uit Castricum, waaraan het museum zijn naam ontleent. Het zijn reconstructies van skeletten die gevonden zijn bij opgravingen in de omgeving. Met forensische technieken, zoals isotopenonderzoek van het gebit, zijn gezichten zo zorgvuldig mogelijk nagemaakt.
‘Hier worden vondsten veilig bewaard’
De bewoningsgeschiedenis van Noord- Holland wordt in beeld gebracht met ar- cheologische topvondsten, maquettes en multimediale presentaties. Rechthoekige vensters geven doorkijkjes naar het depot, waarde niet-tentoongestelde stukken zorgvuldig bewaard worden. „Hier worden vondsten veilig bewaard, ook de kwetsbare stukken van hout en tex- tiel”, legt Anouk uit. Bovenop het depot bevindt zich een meter zand. Daardoor gaat het gebouw, ontworpen door Fons Verheijen, mooi over in het duinland- schap, binnen zorgt deze natuurlijke bedekking voor optimale klimatologische omstandigheden.
Voor de prestigieuze Europese prijs wordt gekeken naar gebouw, inrichting en presentatie, het zal ons niet verbazen als ze hem binnenhalen. En dat zou verdiend zijn!