Minister blijft wijzen naar Ter Apel als uitweg ‘bed-bad-brood’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

UTRECHT (ANP) – Het is onzin dat er voldoende alternatieven zijn voor de zogenoemde bed-bad-broodregeling, betoogden advocaat Pim Fischer en een organisatie die mensen nu opvangt woensdag in de rechtbank in Utrecht. Minister van Asiel Marjolein Faber trekt de financiering voor die regeling per 1 januari in. Mensen kunnen volgens haar terecht in Ter Apel, zo bleven haar vertegenwoordigers in de rechtszaal herhalen.

Dat is in de praktijk natuurlijk geen mogelijkheid, zei Fischer tijdens de zaak, die werd aangespannen namens honderd mensen die in de Domstad gebruikmaken van de regeling. Het centrum in Ter Apel zit zoals bekend geregeld overvol. De Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) weet uit de praktijk bovendien dat mensen vaak worden afgewezen bij de zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie (VBL) waar Faber op doelt. Deze VBL valt onder het centrum in Ter Apel. Dit komt bijvoorbeeld omdat ze medische zorg nodig hebben die daar niet geboden kan worden, legde Jelle Goezinnen van de stichting na de zitting uit.

In Utrecht zat de rechtszaal woensdag vol met onder anderen de deelnemers aan de regeling. Het zijn mensen uit verschillende landen, die soms al jaren in Nederland zijn, maar van wie het asielverzoek is afgewezen. Daardoor moeten ze eigenlijk terug, maar de situatie in hun land laat dat niet altijd toe. Ook zijn er mensen die om andere redenen geen recht hebben op normale opvang in een asielzoekerscentrum. De groep belandt op straat, tenzij ze dus tijdelijk terechtkunnen in een bed-bad-broodlocatie, die voor een groot deel wordt gefinancierd door het Rijk. Het gaat om 24 miljoen euro voor vijf gemeenten.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck