Met Emile is het goed kersen eten
Bij ons in de Betuwe is het nu volop kersenseizoen. Dan krijg ik diverse mailtjes van mensen die vragen waar ze de beste exemplaren kunnen kopen. De kwaliteit en de rassen zijn de afgelopen tientallen jaren zo sterk verbeterd dat je bij ons in de buurt bijna niet meer kwaad kersen kunt eten.
Zoet en glad
Ik ben dol op kersen, ofschoon ik er geen grote hoeveelheden van eet. Dit fruit is ook nog supergezond en zou tegen bijna alle kwalen helpen. En omdat wij dezer dagen veel aanloop hebben, wordt er vaak een bakje kersen meegenomen zodat wij ze zelden zelf kopen. De lekkerste kersen zijn groot, vlezig, sappig, zoet, glad en donker. Je moet ze eigenlijk meteen opeten. Je kunt ze wel een dagje in de koelkast bewaren maar liever niet langer.
Als kind vond ik het leuk om een paar kersen om de oren te doen en eigenlijk doe ik dat nog steeds, want ik kan maar moeilijk volwassen worden.
Mensen van buiten de Betuwe vragen mij soms welke rassen zij het beste kunnen kopen. Nou, ik heb geen enkel idee, omdat er zoveel verbeterde rassen zijn gekomen dat het niet meer is bij te houden. Merchant, Attika, Canada Giant en Burlat om er maar een paar te noemen.
Daarentegen dreigen oude rassen te verdwijnen. Zoals De Mierlose Zwarte, een hoogstam, de wijnkers en een paar kilometer van ons vandaan de Varikse Zwarte.
Ratelen
De bekendste kers is waarschijnlijk de meikers. Dat is een soort kruising tussen een zoete en een zure kers. Deze zijn niet al te groot en helderrood met een beetje zure smaak. Mei slaat niet op de maand mei maar op het Middelnederlandse woord meye of wel voorjaar. Ook deze soort zie je steeds minder.
De meeste Nederlanders willen een heel donkere en ongeschonden kers en dan kunnen ze bij ons – circa 6 euro voor een kilo – hun hart ophalen. De kersen worden namelijk steeds beter beschermd tegen spreeuwen en andere vogels zodat je als kersenplukker niet de hele dag meer hoeft te ratelen. Nog even en de kersen komen uit de kas. Zeg maar de kas-kers.
Vandaag en morgen organiseert een slimme ondernemer zelfs de Open Kersendagen in Wadenoyen, bij ons om de hoek. Met de plaatselijke volkszanger Frans Duijts als kers op de taart.
Tip van de week
Vroeger werd jenever gebruikt om een kersenvlek te verwijderen. Dat lijkt me een beetje zonde. Ik zou de vlek eerst deppen met ammonia en anders in een sopje met lauwwarm water. Je kunt de vlek ook een paar uur in een bakje melk leggen en daarna afspoelen of in de wasmachine. Kersenvlekken kunnen lastig zijn.