LAM museum koopt werk van kunstenaar weggegooide blikjes

Het LAM museum in Lisse koopt het kunstwerk C’est si bon van de Franse kunstenaar Alexandre Lavet (1988). Een ander werk van deze kunstenaar, twee handgeschilderde bierblikjes, werd vorig jaar wereldnieuws nadat het per ongeluk weggegooid werd in het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof. De aanwinst C’est si bon is een typerend werk voor Alexandre Lavet: het lijkt op het eerste gezicht een gewoon broodzakje van een Brusselse bakkerij.

Broodzak in het LAM museum.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Wie goed kijkt, ontdekt dat de papieren broodzak ambachtelijk gemaakt is, zorgvuldig gekreukt en handgeschilderd op Japans papier. Het kunstwerk is vanaf woensdag 12 februari 2025 tot en met het einde van het jaar te zien in de nieuwe presentatie in het LAM museum.

Géén objet trouvé

Alexandre Lavet staat bekend om zijn kunst van alledaagse voorwerpen. Toen hij voor een residentie in New York bonnetjes moest bewaren om zijn kosten te declareren, vond hij sommige zo mooi dat hij ze begon na te tekenen. Hij besloot meer gewone dingen uit zijn dagelijks leven met de hand te kopiëren: van pagina’s uit boeken die hij las tot rekeningen, flyers en winkeltasjes.

,,Ik speel graag met de grens tussen het alledaagse leven en kunst”, aldus Lavet. De kunstwerken lijken readymades of objet trouvé’s zoals het beroemde urinoir van Elsa von Freytag-Loringhoven en Marcel Duchamp, maar zijn juist kunstwerken waar véél tijd en ambacht in zit.

Brusselse bakker

De aanwinst van het LAM museum is geïnspireerd op een van de favoriete bakkers van Alexandre Lavet in Brussel: C’est si bon. ,,Ik werd enthousiast van het ontwerp van het broodzakje: de kleur en het patroon op de zijkanten. Ik wilde het heel graag tekenen”, zegt Alexandre Lavet. ,,Het broodzakje is volledig opgebouwd door de kunstenaar”, legt zijn galeriehouder Jaring Dürst Britt van Dürst Britt & Mayhew uit. ‘Er is veel tijd gaan zitten in het vinden van het juiste soort papier om het zakje en de typische kreukbaarheid van het bakkerij-papier zo realistisch mogelijk te krijgen.’

Ontbijt

Het kunstwerk van Alexandre Lavet is vanaf woensdag 12 februari 2025 te zien in de nieuwe presentatie van het LAM museum. De derde verdieping staat vanaf dan in het teken van het ontbijt. Kunstwerken van kunstenaars zoals Martin Parr, Elspeth Diederix, Ana Navas, Rafaël Rozendaal, Jennifer Levonian, Navid Nuur, Magali Reus, Renzo Martens, Alicia Framis, Ron Mueck en Herman Berserik laten verschillende ontbijttypes zien: van de snelle ontbijter, de gezonde starter tot de stevige eter met een typisch Britse maaltijd. 

Viral

Het LAM museum staat bekend om zijn speelse manier van presenteren. Kunstwerken worden niet alleen aan de wanden of op sokkels getoond, maar ook op onverwachte plekken. ‘Het thema van onze kunstcollectie is voedsel en consumptie’, vertelt museumdirecteur Sietske van Zanten. ,,We laten je via de kunst bijzonder kijken naar alledaagse dingen. Door de kunstwerken anders te presenteren, wordt dat effect vergroot. Je wordt keer op keer verrast.”

Tags

KUNSTLAM MUSEUM

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck