Koning: China-school Amalia uit de duim gezogen
In een zeer ongebruikelijk hard statement heeft koning Willem-Alexander gisteren een verhaal uit De Telegraaf van Privé-journalist Evert Santegoeds naar het land der fabelen verwezen.
Zijn oudste dochter Amalia zou over twee jaar naar een school in China gaan, waar de kinderen van de invloedrijken der aarde onderwezen worden.
De vorst, die normaliter niet reageert op geruchten en onbevestigde berichten, maakte echter nu een uitzondering. Uit voorzorg dat het China-verhaal een eigen leven zou gaan leiden, maakte hij na een werkbezoek korte metten met het gerucht.
,,Ik kwam woensdag uit Korea, landde in Parijs en zag het nieuws. Ik was heel verbaasd. Dus ik dacht: laat ik even Amalia bellen om te kijken of het waar is of niet, want misschien had ze iets geregeld. Ik kende het verhaal nog niet,” reageerde Willem-Alexander op het nieuws. ,,Zij heeft er heel hard om gelachen. Het is absoluut niet waar. Ik verwijs het terug naar de dikke duim waar het uit gezogen is”, aldus de verbaasde vader. ,,Het is een totaal onzinverhaal”, voegde hij er aan toe.
Overigens komt het vaker voor dat monarchen en edelen hun kroost voor een tijdje naar kostscholen in het buitenland sturen zodat ze wat van de wereld zien en alvast aan hun internationale netwerk kunnen gaan bouwen.
Zo ging Willem-Alexander zelf in 1983 naar het Atlantic College in de Llantwit Major (Wales, Groot-Brittannië). Daar studeerde ook bijvoorbeeld Raiyah Bint Al Hussein, de dochter van Koningin Noor van Jordanië, maar ook de Nederlander Michiel van Hulten.