Koken met Sharon: feestmaaltijden maken!
,,Het is tijd voor feestmaaltijden en desserts!” jubelt DenD tv-kok Sharon de Miranda. ,,Daarom deze twee toprecepten: makkelijk te bereiden en altijd een succes. Doordat u de kip eerst afgedekt bakt met folie, blijft deze sappig en mals. De vulling en de heerlijke jus van rode wijn en gebakken druiven doen de rest. Bij mij thuis, worden ze altijd blij als het dessert chocolademousse is. En ikzelf ben dol op kandijkoeken vandaar dat we die erbij maken. Binnen een handomdraai is het klaar. Eet smakelijk en fijne feestdagen!”
Gevulde kip met een jus van gebakken druiven en rode wijn
Het boodschappenlijstje
Gevulde kip:
1 maïskip
200 gr. champignons
20 gr. verse dille
100 gr gezouten walnoten
1 teentje knoflook
2 uien
3 takjes rozemarijn
1 winterpeen
Peper en zout
Olijfolie
De jus:
200 gr. druiven (pitloos)
10 takjes verse salie
1 ui
1 bouillonblokje naar smaak
1 eetl. tomatenpuree
2 dl rode wijn
Bereiding voor 4 personen:
Verwarm de oven voor op 175 gr. Maak de kip schoon en
verwijder evt. de ingewanden. Maal voor de vulling in een keukenmachine de champignons, 1 ui, walnoten, knoflook, dille, peper en zout fijn.
Vul de kip met het mengsel, druk het met een lepel stevig aan. Doe de kip in een ingevette ovenschaal. Leg takjes rozemarijn, 1 gesneden ui en een paar stukken gesneden winterpeen eromheen. Strooi er peper en zout over en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
Bak de kip 60 min. Verwijder de folie en bak de kip nog 15 min. verder af. Zet de oven daarna op 200 gr. en bak de kip nog 20 min. voor een krokant laagje.
De jus:
Snipper de ui en fruit deze met een klontje roomboter. Snijd de salie fijn en voeg deze toe. Halveer ondertussen de druiven en bak ze 2 min. mee en blus af met rode wijn. Roer de tomatenpuree erdoor, verkruimel het bouillonblokje en laat de jus inkoken tot de gewenste dikte.
Chocolademousse op een bodem van kandijkoekjes
Het boodschappenlijstje
Chocolademousse:
250 ml. slagroom
200 gr. chocolade (puur of melk)
1 sinaasappel
Munt en rode bessen voor garnering
50 gr. roomboter
125 gr. kandijkoeken
Witte chocoladesaus:
100 gr. witte chocolade
50 ml. slagroom
Bereiding voor 4 personen:
Smelt de chocolade au bain-marie door de chocolade in een hittebestendige kom te doen
en zet die op een pan met licht kokende water. Het water mag de kom niet raken. Door de stoom smelt de chocolade.
Klop ondertussen de slagroom stijf. Rasp de schil van de sinaasappel eraf en roer dit door de slagroom. Verkruimel de kandijkoeken in een keukenmachine zo fijn mogelijk.
Smelt de boter in een pan en roer koekkruim erdoor. Pak 4 glazen en verdeel de koek over de glazen. Druk het licht aan met de bolle kant van een lepel.
Als de gesmolten chocolade is afgekoeld, roert u de chocolade in delen door de slagroom. Let op! Niet alle chocolade in een keer erbij gieten, want dan kan de mousse gaan schiften. Giet de mousse vervolgens in een spuitzak en verdeel over de glaasjes. Tot slot minimaal 1 uur laten opstijven in de koelkast.
Chocoladesaus:
Breng de slagroom aan de kook en hak ondertussen de witte chocolade fijn. Roer de gehakte witte chocolade door de slagroom en neem de pan van het vuur. Als de chocoladesaus is afgekoeld schenk je deze op de chocolademousse. Garneren met munt en rode bessen.