Kijk wat de ceo’s verdienen ondanks corona
Ondanks de economische crisis blijkt dat de portemonnee van ceo’s van grote bedrijven er niet dunner op is geworden. De top 3 van CEO’s kregen het afgelopen jaar meer dan 100 miljoen dollar aan beloning.
Chad Richison van het softwarebedrijf Paycom spant de kroon met maar liefst $211 miljoen. Daarna volgt Amir Dan Rubin van 1Life Healthcare met $199 miljoen en op de derde plaats staat John Legere van T-Mobile.
Dat blijkt uit een opsomming van de New York Times.
Andere opvallende noteringen in deze lijst: Gregory Maffei van de Formule 1 met ruim $47 miljoen en de twee Netflix-topmannen Reed Hastings ($43 miljoen) en Ted Sarandos ($39 miljoen). Chris Nasetta van Hilton kreeg een beloning van ruim $55 miljoen.
Overigens wordt in veel gevallen een (groot) deel van de beloning niet uitgekeerd in cash, maar gaat het vaak om aandelen en opties die later geïncasseerd kunnen worden.
Miljardairs
Ook de allerrijksten op aarde zijn er het afgelopen jaar niet slechter op geworden. De top bestaat uit Jeff Bezos met $195 miljard (Amazon), Elon Musk met $187 miljard (Tesla), Bernard Arnault met $151 miljard (Louis Vuitton), Bill Gates met $146 miljard (Microsoft) en Mark Zuckerberg met $112 miljard (Facebook).
Op deze miljardairslijst, die dagelijks door Bloomberg wordt bijgehouden, is Charlene de Carvalho-Heineken (Heineken) de eerste Nederlander op de 114e plaats met een geschat vermogen van $17 miljard. Frits Goldschmeding (Randstad) staat op plek 475 met $5,9 miljard.
Kloof
In de New York Times wordt vastgesteld dat de kloof tussen de ceo van een bedrijf en de modale werknemer de afgelopen tientallen jaren alleen maar groter is geworden. Gemiddeld verdient een ceo 320 keer het meest voorkomende loon. In 1989 was de verhouding nog dat een ceo 61 keer dat loon verdiende.
De beloningen zijn volgens critici opgelopen in de coronacrisis mede vanwege de kostenbesparingen, zoals het ontslaan van werknemers.