Katten die bang zijn voor mensen
Door Anneke van der Burg, Tinley-gedragstherapeut voor katten.
In mijn werk als gedragstherapeut kom ik ze regelmatig tegen: katten die bang zijn voor mensen. Eigenaren vragen zich vaak af waarom het dier zo bang is of wat een dier allemaal heeft meegemaakt. Ze kennen ook de achtergrond van de angstige kat niet altijd, omdat hij bijvoorbeeld op straat gevonden is en in het asiel is terecht gekomen.
Een aantal oorzaken voor angst bij katten is bekend. Eén belangrijke oorzaak ligt in de socialisatie van kittens. Er zijn twee belangrijke socialisatiefasen (3 tot 8 en 8 tot 16 weken) in het leven van een kitten. Een goede socialisatie houdt in dat kittens in deze belangrijke fasen regelmatig op een positieve manier aan zo veel mogelijk verschillende prikkels worden blootgesteld. Denk hierbij aan mensen, dieren, gebruiksvoorwerpen en geluiden. Kittens wennen zo aan allerlei prikkels en leren dat ze er niet bang voor hoeven te zijn. Een goede socialisatie garandeert echter niet dat een kat geen angstig dier kan worden. Een kat kan ook allerlei nare en traumatische ervaringen opdoen waardoor een heftige angst ontstaat. Denk bij voorbeeld aan katten die door mensen of kinderen mishandeld zijn. Deze dieren worden vaak heel bang voor alle mensen of kinderen.
Kan een angstige huiskat dan nog wel geholpen worden? Het antwoord is ja, mits u daar veel compassie, aandacht en geduld voor kunt opbrengen. Hoe snel het dier dan van zijn angst af is? Dat is niet te voorspellen. Het tempo van de kat is bepalend!
Tips:
Compassie
Heb compassie met een dier dat zo angstig is voor mensen. Probeer de situatie vanuit het perspectief van het angstige dier te zien. Benader de kat rustig en met respect. En laat de kat in zijn eigen tempo wennen aan die “enge” mens. Waarbij u een handje helpt door het dier liefdevol te verzorgen en te benaderen. En door hem zo min mogelijk stress te bezorgen en stapsgewijs te werk te gaan.
Aandacht
Om katten over hun angst heen te helpen, is het belangrijk dat u veel aandacht aan het dier besteed. En probeert te achterhalen wat er aan de hand is. Observeer goed en herken de signalen van angst (grote pupillen, platte oren en blazen) en stress (zoals huidtrilling over de rug, pootje heffen, hijgen). Help het dier stapsgewijs over zijn angst heen. Speel met het dier en geef hem regelmatig iets lekkers. Dan bewijst u dat mensen ook leuk kunnen zijn.
Geduld
U heeft geduld nodig om het dier, stap voor stap, te laten wennen aan de mens waar hij zo bang voor is. Het heeft geen zin om een angstige kat in een bench op te sluiten en geforceerd te aaien. Het dier komt er angstiger uit dan hij erin ging en is mogelijk zelfs gewond. En uzelf zit onder de krassen en de schrammen. Gun het dier de tijd om geleidelijk aan te wennen.