Mijn kat is agressief!
Agressieve gedragingen van een kat zijn blazen, grommen, staren, met voorpoten (en nagels) slaan, bijten en vechten. Dit is normaal kattengedrag. Als je kat af en toe agressie vertoont dan is dat niet afwijkend. Katten zetten agressie in met een doel of het is een uiting van opgebouwde spanning of angst. Als een kat bijna dagelijks of meerdere keren per dag agressie vertoont of de agressie is extreem hevig, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen.
door MONA DE KEIZER, gedragstherapeut voor katten
Soms is het lastig om te onderscheiden of katten nu met elkaar spelen of vechten. Katten die met elkaar spelen wisselen tijdens het spel van rol, eerst wordt de ene kat achtervolgd en dan andersom. Wanneer de katten hierbij geluiden maken, zoals blazen, grommen, gillen of piepen, dan is er geen sprake van spel.
Er zijn meerdere vormen van agressie. Zo kan een kat die te weinig wordt uitgedaagd de eigenaar aanvallen. Dit noemen we spelagressie. Maar het kan ook zijn dat de kat angstagressie vertoont en de eigenaar of de andere kat in huis vanuit angst aanvalt. Dit zijn twee voorbeelden, maar er zijn nog veel meer vormen van agressie. Het is belangrijk om te weten waarom de kat de agressie vertoont, want dat bepaalt de manier waarop je hiermee moet omgaan. Een kattengedragstherapeut kan je helpen om een goede analyse te maken van het probleemgedrag en advies geven over een verantwoorde aanpak.
ONZE TIPS
Straf de kat nooit! Een kat begrijpt niet wat straf is. Het enige wat je er mee bereikt is dat je kat bang wordt van je of dat de kat nog agressiever wordt. Een kat die opeens agressie vertoont kan pijn hebben en daarom agressief worden. Laat de kat dus altijd eerst onderzoeken en behandelen door de dierenarts.
AFSTAND
Wanneer katten opeens (hevige) agressie naar elkaar vertonen, zet ze dan direct in aparte kamers en zorg er voor dat ze elkaar niet kunnen zien. Het is niet verstandig om de katten het onderling te laten (uit) vechten. Houd ze een paar dagen gescheiden zodat ze wat tot rust kunnen komen en laat ze na een paar dagen elkaar op grote afstand zien. Als een van de katten gromt, blaast of staart, zul je de katten in kleine stapjes moeten herintroduceren al dan niet met behulp van een kattengedragstherapeut.
SPEELTJES
Laat je kitten of volwassen kat niet spelen met handen en voeten. Hiermee voorkom je dat de kat ledematen ziet als speeltjes. Jong geleerd is oud gedaan. Geef de kat speeltjes zoals speelgoedmuisjes, balletjes, propjes papier, en speel met speelhengels; lange stokken met daaraan een prooi van veren bijvoorbeeld.
MIJN HOND HEET…
Ted
„Mogen we jullie voorstellen aan Ted, onze pittige Yorkshire terriër? Ze is 7 jaar oud en omdat ze als pup erg leek op een teddybeertje, hebben we haar Ted of Tedje genoemd. Tedje is een schat van een dier, maar tegelijkertijd is ze met haar twee turven hoogte een monster op pootjes. Zo lief als ze voor grote en kleine mensen is, ze verandert in een furie als ze katten ziet. Zoals op de foto is te zien, moeten we haar riem stevig vasthouden als we haar uitlaten, want voor we het weten jaagt ze de buurtkat de stuipen op het lijf.
Zelfs als er een kat door onze tuin loopt, gaat ze bijna door de ramen om dat beestje weg te jagen. Het is zelfs zo erg dat, als ze ligt te slapen en je zachtjes in haar oor ‘poesjes’ fluistert, ze meteen overeind schiet. Ondanks dat Ted, in tegenstelling tot ons, een hekel heeft aan katten, vinden wij haar de liefste hond ter wereld. We zouden haar nooit meer willen missen.”
Hartelijke groet,
Fam. De Jong, Utrecht
Schrijf ook over uw huisdier. Stuur uw verhaal naar: [email protected]