Kabinet wil minimumleeftijd risicovolle kansspelen van 21 jaar
![](https://admin.ditjesendatjes.nl/wp-content/uploads/Kabinet-wil-minimumleeftijd-risicovolle-kansspelen-van-21-jaar-2.jpeg)
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) werkt aan een minimumleeftijd van 21 jaar voor de meest risicovolle kansspelen, meldt hij in een Kamerbrief. Dat is onderdeel van een groter pakket maatregelen dat de NSC-bewindsman aankondigt na verzoeken uit de Tweede Kamer om strengere regels en verschillende onderzoeken over problemen in de goksector. Hij gaat de mogelijke gevolgen van zijn plan nog onderzoeken en belooft op zijn vroegst volgend jaar met een eerste versie van zijn wetsvoorstel te komen.
Op verzoek van de Tweede Kamer kondigt Struycken ook een overkoepelende speellimiet aan. Dat moet voorkomen dat spelers die op de ene gokwebsite aan hun limiet zitten, weer verder kunnen spelen op een andere gokwebsite. Mensen mogen alleen boven deze limiet spelen als ze laten doorlichten of dat geen problemen oplevert in hun financiële situatie.
De Kansspelautoriteit krijgt daarnaast meer bevoegdheden om in te grijpen tegen illegaal gokken. Het gaat hier bijvoorbeeld om de mogelijkheid om websites te blokkeren en om internetproviders of banken aan te spreken. De toezichthouder mag in de toekomst ook vergunningen schorsen van legale aanbieders.
Zorgplicht
Bovendien wil de staatssecretaris de zorgplicht voor gokbedrijven verder aanscherpen, om te voorkomen dat spelers in de problemen komen.
In 2021 is de wet ingegaan die het mogelijk maakt om onder strikte voorwaarden legaal te gokken op internet. Struycken zegt na afloop van de ministerraad dat de keuzes die destijds zijn gemaakt bij het maken van de wet niet goed zijn uitgepakt. Uit onderzoeken concludeert hij dat “veel te grote groepen daar veel te riskante spellen doen en er veel te veel ook al in de verslavingszorg zijn beland. Dus dat is echt niet goed gegaan.” Vooral veel jongvolwassenen en jongeren die helemaal niet mogen gokken hebben volgens de bewindsman een gokprobleem.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) had de overkoepelende limiet geadviseerd. De organisatie raadde ook maximale limieten aan. Bij een experiment hielp het aanpassen van goksites gedeeltelijk. Mensen die zelf hun limiet moesten invullen, kozen een lager bedrag dan mensen die uit een paar bedragen konden kiezen. Dat gebeurde ook wanneer mensen een maandbedrag konden instellen. Maar beide groepen gokten evenveel, uiteindelijk “veranderde de hoeveelheid geld die werd ingezet en de duur van het spelen niet”.
ANP