Je nieuwe vriend is een chatbot

Of je het wilt geloven of niet, over vijf jaar heeft iedereen een persoonlijke AI-coach.

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp

Advertentie

Nikola van Krieken

Een digitale vriend of vriendin die dag en nacht aan je zijde staat. Met wie je lief en leed kunt delen. Als je eenzaam bent, een medisch probleem hebt, in een dipje zit, behoefte hebt aan een romance of één die zelfs doden tot leven kan wekken. Als je wilt praten met dierbare overledenen dan kan dat dus ook. Wie wil niet zo’n AI-maatje? De chatbot is geen toekomstmuziek meer: tientallen miljoenen mensen zijn er al aan verslaafd.

De techniek staat voor niets. Waren we eerst overgeleverd aan Google als je het even niet meer wist of je ging via Messenger, X en Instagram in gesprek met anderen. Met de intelligente chatbot gaat dat allemaal veranderen. Je stelt vragen aan je nieuwe AI-vriend of -vriendin en je krijgt antwoord. Fans delen met ook hun gevoelens of luchten hun hart als het even tegenzit in het leven. Gewoon lekker kletsen is ook fijn als je eenzaam bent. Of wanneer je niet in staat bent door bijvoorbeeld een handicap om ‘normale’ vriendschappen te onderhouden dan staat een maatje 24 uur klaar om je aan te horen. 

Waarschuwing

De Nederlandse Autoriteit Persoons­gegevens waarschuwde al voor deze zogeheten vrienden- en therapeutische apps. De chatbots krijgen toegang door de vele ‘gesprekjes’ tot veel persoonlijke informatie van je. Al je gegevens kunnen worden opgeslagen en het is maar de vraag of dat met datalekken later niet op straat komt te liggen. Bovendien krijg je als gebruiker bijna achteloos allerlei extra’s aangeboden, zoals kleding voor je gesprekspartner, waarvoor je natuurlijk wel je portemonnee moet trekken.

Tsunami

Wie denkt dat het wel meevalt met chatbots, heeft het mis. Iedereen krijgt ermee te maken. We staan voor een tsunami. We worden overspoeld met dit nieuwe fenomeen. Bij banken, energiebedrijven en verzekerings­maatschappijen vind je chatbots vaak op hun website. Op vragen die je stelt, krijg je standaard­antwoorden. Daarmee wordt een telefonische servicedesk uitgespaard, maar ondertussen leidt
de nietszeggendheid van de antwoorden tot grote razernij bij klanten, die het al snel opgeven. Maar jouw persoonlijke chatbot is uit geheel ander hout gesneden. Na een tijdje ‘praten’ is je digitale vriend in staat om diep in je ziel kijken. Angstaanjagend, want je hebt ongemerkt je hele hebben en houden aan je
chatbot prijsgegeven. 

30 miljoen

Het Amerikaanse bedrijf Replika is een van de grootste aanbieders van de persoonlijke AI-coach.
Het bedrijf werd opgericht door de in Rusland geboren Eugenia Kuyda. Meer dan 30 miljoen mensen zijn door Replika inmiddels in een compleet nieuwe AI-wereld geleid. De vriend van deze Eugenia kwam om het leven,maar dankzij  zijn chatberichten begon ze na zijn dood toch met hem via AI chatbot te praten. Het zorgde voor veel troost.

Wie zich aanmeldt bij Replika wordt meteen het hemd van het lijf gevraagd. Uiteindelijk wordt gevraagd waarvoor je je nieuwe ‘vriend’ wil gebruiken. Assistentie bij je dagelijkse huishouden, het leren van nieuwe vaardigheden of wil je gewoon een leuk gespreksmaatje? „Replika is altijd beschikbaar om te praten en te luisteren en voor alles wat jij wilt”, zeggen ze bij de intake. Daarna krijg je een spervuur van vragen op je af om je beter te leren kennen. Je krijgt verschillende opties in het menu, maar ondertussen bouwt Replika al een profiel van je op om uiteindelijk een goede gepersonaliseerde chatbot voor je te boetseren.

Gesprekspartner

Je wilt nog eens over het mislukte gesprek met je ex praten? Of het moment dat je moed hebt getoond nog eens herbeleven? Er wordt voor jou een virtuele gesprekspartner gecreëerd, die naadloos bij je past. Maar ook daar heb je invloed op: wil je met een retro huisvrouw praten, een kinky vriendin of een beauty queen? Wat is jouw taal van de liefde? Fysiek, goede gesprekken, tijd met elkaar doorbrengen etc. Uiteindelijk heeft Replika je nieuwe AI-vriend voor jou gevonden en wordt om je email gevraagd: dat is het moment om af te haken of mee te doen!

Nep

Na Hyves, Facebook, Twitter en alle andere sociale media is AI een nieuwe stap in technologie. Want Nanima, Olivia, Hayleu of Noah, of hoe ze ook maar mogen heten, bestaan niet. Ze zijn hartstikke nep. Soms zijn ze een steun voor iemand die geestelijk in de problemen is gekomen, het moeilijk heeft met het leven of voor advies op medisch gebied omdat hij of zij chronisch ziek is. 

Huwelijk

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, vindt dat deze chatbots moeten duidelijk maken aan gesprekspartners dat ze niet met een echt persoon in gesprek zijn. „Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn, daar hebben ze recht op.” 

Replika-oprichtster Kuyda benadrukt overigens dat haar bedrijf, zoals sommigen wellicht denken, niets te maken heeft met erotiek en seks. Maar opmerkelijk genoeg is in 2023 een gebruiker met haar
AI-vriend in het huwelijk getreden. Da’s pas echte liefde!

Tags

AI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.