Huis Marseille: Foto’s in een monumentaal Amsterdams grachtenpand

Huis Marseille|Huis Marseille|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

door Wiette van Klingeren

In Huis Marseille zijn bijzondere foto’s te bekijken. Maar ook de twee historische, 17de-eeuwse Amsterdamse grachtenpanden, waarin het museum voor fotografie is gevestigd, zijn een bezichtiging meer dan waard. Het huis, dat in 1665 door de Franse koopman Isaac Foquier werd gebouwd, dankt zijn naam aan de gevelsteen met de plattegrond van de stad Marseille.

Huis Marseille
Huis Marseille

Inmiddels is het naastgelegen pand ook aan het museum toegevoegd, waardoor het over voldoende ruimte beschikt om bezoekers te laten genieten van moderne, toonaangevende fototentoonstellingen.„Fotografie is de registratie van het leven en daarom voor iedereen toegankelijk”, vertelt de enthousiaste Benjamin van Gaalen, de voorlichter van Huis Marseille. „Foto’s maken is nu erg populair, fotograferen is voor iedereen toegankelijk en overal aanwezig. Dat maakt dat het volop in beweging is. Hier, in Huis Marseille hebben we speciale aandacht voor de kunstzinnige kant.”

De tentoonstellingen wisselen 4 keer per jaar, waarbij deels wordt gekozen uit de uitgebreide eigen collectie. Ze worden op maat gemaakt voor het museum, of, als het een reizende, bestaande tentoonstelling betreft, aangepast aan de speciale ruimte van het museum. „Een grachtenpand is nu eenmaal geen ‘white cube’, zodat we altijd op zoek zijn, vaak mét de fotograaf, hoe we de foto’s in deze historische omgeving optimaal kunnen laten zien.”

Vorig jaar was in Huis Marseille een expositie van Scarlett Hooft Graafland te zien, met op het plafond een schildering van Jacob de Wit.

Met zichtbare trots toont Van Gaalen in de lichte Tuinzaal hoe goed men in die opzet slaagt. Behalve een mooie serie grote natuurfoto’s van Chrystel Lebas is hier ook de plafondschildering van Jacob de Wit te bewonderen. „Apollo tronend op de wolken, omringd door Minerva en de negen muzen’’, wijst Van Gaalen omhoog.  De ramen aan de achterkant bieden zicht op het fraaie, in oude luister herstelde, tuinhuis in een dichtbegroeide tuin. „Huis Marseille is van oorsprong een woonhuis en dat vind je terug in de sfeer van het museum. We doen erg ons best die sfeer te houden. Als er een propje papier ligt, ruim ik het onmiddellijk op. Ik wil dat de bezoekers de bijzondere rust die hier heerst op elke mogelijke manier kunnen ervaren. Dat ze hier op hun gemak kunnen ronddwalen, terwijl ze mooie foto’s bekijken.”

Dat is uitstekend gelukt. Een oase van rust in een drukke stad, dát is Huis Marseille. Een museum om vaak terug te komen. 

Agenda (vanaf 10 juni)

De foto’s van Andres Serrano (New York, 1950) confronteren de kijkers met de realiteit van het menselijk bestaan. Ontroerend en ontregelend.

De foto’s van Lionel Wendt (Ceylon,
1900-1944): van sensuele en homo-erotische portretten tot natuurbeelden van Ceylon.


Juul Kraijer (NL, 1970) legde de ultieme beheersing van het menselijk lichaam vast bij slangenmens Lise Pauton en de butoh-danseres Camille Mutel.

Museumfacts

Huis Marseille, Museum voor fotografie

Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
T 020-531 89 89
www.huismarseille.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Entree: Volwassenen € 8,- of Museumjaarkaart. Kinderen t/m 18 jaar gratis.

Tips van Sietske van Zanten, museumexpert

„Met de smartphone maken, bekijken en delen wij vaak foto’s. Fotografie is van iedereen. Maar wanneer is een foto nu kunst? 

Omstreeks 1861 schijnt er zelfs een rechtszaak over te zijn geweest. Kan fotografie kunst zijn of is het alleen een methode om de wereld om ons heen vast te leggen? De rechter besloot dat fotografie tot kunst behoorde. Ondanks deze uitspraak duurde het nog tot ver in de twintigste eeuw tot foto’s op tentoonstellingen een plek kregen.

Prachtige tuin

Huis Marseille is niet alleen een prachtig pand met interessante fotografie, het heeft ook een prachtige tuin. Op 16, 17 en 18 juni is deze, net als andere bijzondere en veelal verborgen tuinen, opengesteld voor publiek.” Info: www.opentuinendagen.nl

Tags

ER OP UITUIT DE KUNST

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck