Hof legt drie keer levenslang op in liquidatieproces Eris

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

SCHIPHOL (ANP) – Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft woensdag aan drie personen een levenslange celstraf opgelegd in het grote liquidatieproces Eris rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Delano R., Jermaine B. en Feno D. werden eerder door de rechtbank ook al tot levenslang veroordeeld.

Eris draait onder meer om vijf liquidaties, allen gepleegd in 2017, en een reeks pogingen tot en voorbereidingen van liquidaties. Het hof spreekt van “ontluisterend” geweld, met verdachten die “over leven en dood meenden te kunnen beschikken”.

Naast de drie keer levenslang, zijn straffen opgelegd tussen de één en 28 jaar. Vijf verdachten zijn vrijgesproken.

Bewijs

Hoofdverdachte is de 54-jarige Delano ‘Keylow’ R., gewezen voorman van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en bij leden van zijn misdaadbende hebben uitgezet. Volgens het hof heeft R. “op geen enkele manier geaarzeld bij het aannemen van opdrachten”, sterker nog: “hij vierde het zelfs als een opdracht was gelukt”. Een van de moordopdrachtgevers zou Ridouan Taghi zijn geweest, hoofdverdachte in een ander megaproces, namelijk Marengo.

Het Openbaar Ministerie had tegen in totaal zes verdachten de hoogst mogelijke straf geëist. Het hof heeft die echter niet opgelegd aan Greg R., Ferrel T. en Guyno O. De 76-jarige Greg R., die ook wel wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub, is nu veroordeeld tot 11,5 jaar. De rechtbank legde hem eerder een straf van 6 jaar en 9 maanden op.

Het hof zag ook geen reden om Ferrel T. tot levenslang te veroordelen, maar vindt de langst mogelijke tijdelijke straf wel gepast. Met een eerdere veroordeling in een andere zaak, moet hij nu in totaal dertig jaar de cel in. Guyno O. is, net als door de rechtbank, vrijgesproken omdat er niet voldoende bewijs is tegen hem.

Het bewijs in Eris bestaat uit verklaringen van kroongetuige Tony de G. en een grote hoeveelheid chatberichten tussen verdachten onderling. De G. kreeg strafvermindering voor zijn verklaringen en is veroordeeld tot tien jaar cel. In zijn zaak volgde geen beroep. De voorzitter van het hof haalde zijn verklaringen wel aan en noemde ze “duidelijk en in grote lijnen consistent”.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck