Harde aanval op jonge kunsthandelaar Jan Six
,,Six is het pure kwaad. Hij loog zo vaak in mijn gezicht. (…) het is een epische tragedie voor de naam Jan Six, in heden en verleden.”
De uitspraak van de Amerikaanse verzamelaar van Hollandse meesters Thomas Kaplan over de jonge kunsthandelaar Jan Six maakt onderdeel uit van een ongekende aanval in de Nederlandse kunstwereld.
Sterrenstatus
In NRC wordt vandaag de jonge Jan Six, die de afgelopen jaren een sterrenstatus opbouwde in de kunstwereld vanwege zijn ontdekking van een Rembrandt, afgeschilderd als een paria in de kunstwereld.
De beschuldigingen in NRC zullen als een mokerslag aankomen bij Six en zijn familie. Maar ook de Nederlandse kunstwereld zal op zijn grondvesten trillen. De kunsthandel moet het hebben van onderling vertrouwen. De publiciteit van vandaag staat daar haaks op.
Drie jaar geleden vierde Six nog triomfen toen hij een onbekend en ongesigneerd schilderij van Rembrandt uit 1634 ontdekt had. Er kwam zelfs een boek (Rembrandts Portret van een jonge man) over uit. Six’ ster rees snel, een sterrenstatus lonkte voor deze afstammeling van de Six-dynastie die al eeuwen resideert in het statige Six-huis aan de Amstel.
Beschuldigingen
Drie jaar later na de ‘ontdekking’ ligt de kunsthandelaar Six onder vuur.
Een andere handelaar had destijds ook oog op de onbekende Rembrandt, maar viste achter het net. Deze Sander Bijl beweert dat Six zich niet aan de afspraak heeft gehouden om het kunstwerk samen te kopen. Six bood een stapje hoger boven de afgesproken limiet, beweert Bijl.
Six deed de bewegingen af als jaloezie.
In NRC doet een andere jonge kunsthandelaar een boekje open over de voorgenomen aankoop van een schilderij van Jan Asselijn, De bedreigde zwaan. De anonieme kunsthandelaar nam zijn vriend Six in vertrouwen, ze zouden samen het schilderij kopen en de opbrengst zou verdeeld worden.
Vriendschap
Six bleek later alleen het schilderij te hebben gekocht. ,,Jij hebt onze al 15-jarige vriendschap kapotgemaakt en waarvoor? Voor een kameel van Asselijn, Jan. Een kameel!”, aldus een quote van de voormalige vriend van Six in NRC.
De Amerikaanse miljardair Kaplan, die 15 Rembrandts en de grootste privé-verzameling heeft van oude Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, kreeg zelfs een koninklijke onderscheiding voor The Leiden Collection.
Ook hij heeft na ervaringen zijn buik vol van Six, meldt NRC. Six zou zich negatief hebben uitgelaten over een schilderij, terwijl hij Kaplan juist complimenteerde. Kaplan neemt, volgens NRC, zelf het woord ‘bedonderd’ in de mond over een aanbod van twee ‘beroerde schilderijen door Six.
Overigens hebben Pieter Os en Arjen Ribbens, de schrijvers van het NRC-artikel en het boek ‘Tussen kunst en cash, hoe geld de Nederlandse kunstwereld corrumpeert‘ geen reactie gekregen van Jan Six. Wederhoor ontbreekt in de reportage.