Eric Saade wilde zijn afkomst tonen met Palestijnse sjaal bij ESF
Eric Saade droeg de Palestijnse sjaal tijdens zijn act in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival om een deel van zijn afkomst te laten zien. Dat schrijft de zanger, met een vader van Libanees-Palestijnse afkomst en moeder van Zweedse afkomst, woensdag in zijn Instagram Stories. De artiest droeg de zogeheten keffiyeh om zijn pols tijdens zijn optreden. Het tonen van Palestijnse vlaggen is dit jaar verboden tijdens het songfestival en organisator European Broadcasting Union (EBU) liet weten het jammer te vinden dat Saade de regels heeft overtreden.
“Dit was gewoon mijn manier om een deel van mijn afkomst te laten zien, wat belangrijk is in een wereld als deze”, schrijft Saade, die in 2011 namens Zweden meedeed aan de wedstrijd. “Ik kreeg die keffiyeh van mijn vader toen ik klein was, om nooit te vergeten waar de familie vandaan komt. Toen wist ik nog niet dat het ooit ‘een politiek symbool’ zou worden genoemd door de EBU.”
In de ogen van Saade “is het gewoon racisme”. “Ik wilde gewoon inclusief zijn en iets dragen dat authentiek is voor mij – maar de EBU schijnt te denken dat mijn etniciteit controversieel is. Dat zegt niets over mij, maar alles over hen. Ik blijf bij de ESF-slogan van dit jaar: United by music! Ik kan alleen maar hopen op enige verandering in de toekomst.”
Saade was een van de eerdere deelnemers van het songfestival die de opening van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival verzorgde. Het songfestival, waaraan Joost Klein meedoet namens Nederland, vindt dit jaar plaats in het Zweedse Malmö. De finale is op zaterdag.
BuzzE