Emile teelt in een klungelkasje
Deze week vertelde ik op Facebook dat ik een simpel tuinkastje heb gekocht voor slechts €9,99. Als je de kas niet met gevulde potten vult, valt hij al bij de eerste windvlaag om. Diverse mensen vroegen zich af waarom ik, met zo’n grote tuin, zo’n plastic klungelkastje koop en geen echte.
Plukrijpe komkommers
Een echte kas was ooit een wens van mij. Mijn buurvrouw heeft er een, maar ik doe het niet, omdat de opbrengst aan groente zo groot is dat wij het toch niet kunnen opeten. Ooit had ik een simpele tunnelkas en op een gegeven moment 50 komkommers die plukrijp waren. Zelfs ons toenmalige huiskonijn Co Nijn weigerde de komkommers op te eten en ik zag de visite denken: ‘Daar heb je Emile weer met zijn komkommers. Lief knikken en dankjewel zeggen’.
Wortels scheuren
In dit tunnelkasje heb ik prei voorgezaaid in grote potten. De groei van de kiemlingen gaat in een kasje veel sneller. Daarna de wortels scheuren, een hoop groen verwijderen en de wortels buiten in een geul zetten. Pas in het najaar heb je prei. Als ik u was zou ik ze gewoon in de supermarkt kopen.
Nu staan er 36 kropjes sla in potjes in mijn kastje. Ik koop zes mini slaplantjes voor een euro. In een kas zie je ze groeien. Binnen een paar weken heb je een prachtige krop. En de gewone sla is eigenlijk het lekkerste en zeker van eigen kweek.
Schimmelziekte
Dus elke ochtend kijk in even in dit belachelijk kleine kastje en bij warm weer vouw ik, of mijn vrouw, de opening open, want anders wordt het te warm.
Mijn tomaten- en komkommerplantjes zijn nu ook zo groot dat ze in de kas kunnen want tomatenplantjes in de grond halen bij mij nooit de eindstreep. Vorig jaar werden ze prachtig rood en zo groot als een borst van het formaat C85. Toen kwam er weer een schimmelziekte en weg tomaten. De plantjes heb ik een kilometer verder vervoerd naar een dierbaar familielid. Zij heeft een enorme kas en dan zal het wel goed komen.
Als tuinieren niet uw passie is, koop dan vooral een krop sla bij Dirk of elders. Maar over een paar weken laat ik u op Facebook wel een mooie krop sla uit eigen kas zien.
Tip van de week
Deksel op de groente-neus
Groente mag niet te lang in water staan. Dan verdwijnen de kracht en vitaminen. Groente moet je met veel ongedierte in zout water wassen. Het ongedierte zakt naar de bodem. Daarna wel een keer of twee met schoon water naspoelen.
Groente houdt wel beter kleur als u bij het koken de pan niet helemaal afdekt.