Emile heeft een belafspraak

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Deze week lunchte ik met twee oud-collega’s op een zonovergoten terras ergens in De Betuwe. Opvallend genoeg werkten we alle drie precies 39 jaar voor De Telegraaf.

Vooruitgang

We begonnen in de tijd van de typemachine, een elektrische van IBM en dat vond ik als jong broekie van 23 jaar al een enorme verbetering. In 1980 kwamen de eerste computers van IBM. Opeens kon je met een functietoets zomaar teksten verplaatsen en er was een spellingscorrectie.  Een onvoorstelbare vooruitgang.

Om een verhaal te maken, gingen we op reportage of we belden vaak naar huisnummers. Toen kwam het mobieltje. Ik was een van de eerste Nederlanders die zo’n ding van de krant kreeg. Hij woog een kilo of vijf. De laptop volgde en de mobieltjes werden smartphones en steeds kleiner. De sociale media veroverden de wereld en op communicatiegebied werden smsjes en What’s App de norm. Mij valt het steeds vaker op dat enerzijds vrijwel iedereen een mobieltje heeft maar dat er anderzijds steeds minder vaak wordt opgenomen. Dan moet je een smsje sturen. Een voicemailbericht kun je beter niet meer inspreken, want die worden vooral door jongeren niet meer beluisterd.

Vragen

Een belangrijk onderdeel van de journalistiek is het stellen van vragen. Dat gaat door de telefoon het snelste maar tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld dat mensen willen dat je de vragen op de mail zet. Niet alleen hooggeplaatsten met twee secretaresses, maar ook onderknuppels die denken dat ze belangrijk zijn.

Zoals deze week. De eigenaar van een doodgewone winkel nam zijn telefoon enkele keren niet op, de winkelmedewerkster wel. Zij mailde:  ,,Zou je de vragen in trefwoorden op de mail kunnen zetten? Dan plan ik een belafspraak voor je in.” Alsof die eigenaar de president van de Verenigde Staten is. Ik erger me verschrikkelijk aan dit gedoe en fulmineerde in onze achtertuin waar onze jongste dochter Jessica, ritmeester in het leger, aanwezig was.

Zij is met haar 27 jaren van de ‘new wave’ en antwoordde: ,,Ik vind het ook vervelend als ik de hele dag gebeld word. Als ik weet dat iemand op een bepaald tijdstip belt, houd ik daar rekening mee.”  Ik zou teruggebeld worden maar dat gebeurde niet op de afgesproken tijd en de beloofde foto’s werden ook niet gemaild.

Ik belde en kreeg natuurlijk de voicemail. Die werd niet afgeluisterd dus ik stuurde een smsje met de test: Het verhaal over u gaat niet door. Doei!


 

Tip van de week

Je hebt  – ondanks de zogeheten anti kraslaag – een paar oppervlakkige krassen op het scherm van je smartphone. Er is een paar trucjes om die enigszins te verwijderen, maar verwacht geen subliem resultaat. En raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing van uw toestel.

Neem een beetje turtle wax en wrijf met een zachte doek de polish over het scherm. Niet doen bij een iPhone5.

Breng met een zachte doek een beetje tandpasta met cirkelende bewegingen op het scherm aan en poets daarna uit.  Of een papje van bakpoeder, vermengd met water en aanbrengen op een microvezeldoekje kan ook helpen.

All tips vindt u op huishoudbode.nl

Tags

BELLENDE WEEK VAN BODEEMILE BODEHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck