Dit zijn dé sportmomenten van 2019

Sportmomenten 2019
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Nederlandse sporters losten dit jaar hoge pieken af met diepe dalen. Van de euforie van het bereiken van de eindstreep of een finaleplaats, naar de hel van een late nederlaag of een compleet mislukt avontuur. Ditjes en Datjes zet de top 10 van sportmomenten uit 2019 op een rij.

10. Giro Rosa en monstersolo

De 36-jarige Annemiek van Vleuten bewees dit jaar op de toppen van haar kunnen te fietsen. Ondanks haar leeftijd stond er geen maat op de wielrenster. In juli won ze de Giro Rosa in Italië, de langste en zwaarste koers voor vrouwen. Haar voorsprong op nummer twee Anna van der Breggen was bijna vier minuten.

Twee maanden later verbaasde Van Vleuten vriend en vijand door met overmacht de wereldtitel op de weg te grijpen. Met een solo van meer dan honderd kilometer bereikte ze als eerst de finish, op een WK een ongekende prestatie.

(tekst gaat verder onder foto)

9. Unieke gouden dubbelslag

Ze deed wat nog geen enkele atleet lukte: Sifan Hassan pakte op de 1500 meter én 10.000 meter de wereldtitel tijdens het WK atletiek in Doha. Gezien het grote verschil tussen beide afstanden een bijzondere prestatie. De 26-jarige Hassan verraste bovendien met de tactiek waarop ze de 1500 meter won. Want waar ze normaal gesproken achterin het veld blijft hangen om de laatste ronde te versnellen, nam ze direct het initiatief en stond ze de koppositie niet meer af.

In hetzelfde Khalifa Stadion rende Hassan een week eerder ook al naar het goud op de 10.000 meter. Het is ook niet gek dat Hassan eigenlijk geen favoriete afstand heeft, zoals veel atleten dat wel hebben.

(tekst gaat verder onder foto)

8. Rampjaar voor Dumoulin

Door een val in de vierde etappe van de Giro d’Italia raakte Tom Dumoulin, vooraf een van de favorieten voor de eindzege, geblesseerd aan zijn knie. Omdat het herstel van zijn knie langer duurde dan verwacht meldde zijn ploeg Sunweb enkele weken voor de start van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar dat Dumoulin niet zou starten bij de Tour de France. En ook de Vuelta in Spanje ging aan zijn neus voorbij.

Door het seizoen 2019 van Dumoulin kon daarom een dikke vette streep. Positief nieuws kwam in augustus, toen bekend werd dat Dumoulin overstapt naar Jumbo-Visma. Daar hoopt hij volgend jaar de Tour de France te kunnen winnen.

(tekst gaat door onder foto)

7. Drie GP’s en derde plaats in Formule 1

Max Verstappen beleefde dit jaar zijn meest succesvolle seizoen als Formule 1-coureur. De snelheidsduivel verbeterde al zijn statistieken: WK-punten (278), races vanaf poleposition (2) en maar liefst drie GP’s (Oostenrijk, Duitsland en Brazilië).

Door zijn geweldige prestaties eindigde Verstappen als eerste Nederlander op het podium van de Formule 1-klassering. Hij bereikte de derde plaats. Voor Verstappen is dat niet genoeg: hij wil om wereldtitels gaan racen. Met de stijgende lijn in zijn prestaties lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

(tekst gaat verder onder foto)

6. Tranen van verdriet en geluk in Bulgarije

Suzanne Schulting beleefde een extreem bewogen WK shorttrack in Sofia. De Nederlandse reisde als favoriet af naar de Bulgaarse hoofdstad, maar zag haar kansen op de wereldtitel vervliegen toen de jury haar diskwalificeerde op de 1500 meter omdat ze haar tegenstanders hinderde. Diezelfde middag herpakte Schulting zich razend knap met een derde plaats op de 500 meter, en deed ze weer helemaal mee.

Nadat ze als regerend Olympisch kampioene de 1000 meter naar zich toe trok, beleefde Schulting haar hoogtepunt op de superfinale van 3 kilometer. In een zenuwslopende race snelde ze in de laatste meters de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong voorbij voor het goud.

(tekst gaat verder onder foto)

5. Knotsgekke ontknoping Amstel Gold Race

Je moet het gezien hebben om het te geloven: Mathieu van der Poel won de 54e editie van de Amstel Gold Race op sensationele wijze. De Nederlander opende in de laatste vijftig kilometer zelf de aanval, maar zag zijn poging gepareerd worden. Julian Alaphillipe en Jakop Fuglsang leken de laatste kilometers de beste papieren te hebben voor de overwinning. Het tweetal reed de laatste kilometers met een aanzienlijke voorsprong op de moegestreden achtervolgers.

Maar door te lang gepoker van de koplopers ving de camera op de laatste strook van de laatste kilometer ineens ook de achtervolgers met daarin Van der Poel. Met een krankzinnige eindsprint van honderden meters vloog de Nederlander hoofdschuddend van ongeloof als eerste over de finish.

(tekst gaat door onder foto)

4. Tweede achter Lionel Messi bij Ballon d’Or

Virgil van Dijk beleefde een geweldig voetbaljaar. Met zowel Liverpool als het Nederlands Elftal dwong de ijzersterke verdediger veel respect af. Hij won de Champions League met zijn club, en kwalificeerde zich met Oranje voor het Europees Kampioenschap.

Begin december beoordeelde een heel peloton aan journalisten dat sterspeler Lionel Messi een iets beter voetbaljaar beleefde dan de Nederlandse verdediger. Van Dijk eindigde in de prestigieuze Ballon d’Or-verkiezing voor beste voetballer van het jaar als tweede. Het verschil in punten tussen de twee voetballers was minimaal. Cristiano Ronaldo eindigde als derde.

(tekst gaat verder onder foto)

3. Elfstedenzwemtocht voor 3,9 miljoen euro

Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden slaagde in juni in zijn tweede poging de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Met de uitputtingsslag van 195 kilometer haalde Van der Weijden 3,9 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Hij overleefde zelf de ziekte leukemie.

Een jaar eerder was Van der Weijden genoodzaakt zijn tocht na 168 kilometer af te breken. Vlak bij Dokkum moest hij wegens ziekte stoppen. De 38-jarige zwemmer startte op een vrijdagavond in Leeuwarden, waar hij maandagmiddag finishte. Daar werd hij onthaald met veel applaus. Tijdens de tocht werd Van der Weijden vergezeld door verschillende mensen die gedeeltelijk met hem mee zwommen.

(tekst gaat verder onder foto)

2. Van hemel naar hel in een paar seconden

Ajax bewees het afgelopen jaar haar status als Europese topploeg door tot de halve finale van de Champions League te komen. Die prestatie van de Amsterdammers was extra bijzonder aangezien de ploeg van trainer Erik ten Hag het toernooi in de derde voorronde moest beginnen. Ajax bleef de eerste twaalf wedstrijden zonder nederlaag, en rekende in de knock-out fase af met sterkhouders als Real Madrid en Juventus. Vooral de uitwedstrijden (1-4 tegen Real, 1-2 tegen Juventus) zullen lang in de harten blijven van de fans.

In de halve finale liep Ajax zich op zeer pijnlijke wijze stuk op Tottenham Hotspur. Door een doelpunt van de Engelsen in de allerlaatste seconde van de wedstrijd viel het doek voor de Amsterdammers (2-3). De finale glipte letterlijk en figuurlijk uit handen van de Ajacieden.

(tekst gaat verder onder foto)

1. Zilver voor de Oranje Leeuwinnen

Op het Wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk zorgden de Oranje Leeuwinnen voor een onvergetelijke zomer. Met een zilveren medaille leverden de voetbalsters een historische prestatie. Op weg naar de finale met de Verenigde Staten rekende Nederland af met Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1), Canada (2-1), Japan (2-1), Italië (2-0) en Zweden (1-0). Het slotstuk ging met 2-0 verloren.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman werd in 2017 Europees Kampioen, en greep dus net naast de wereldtitel. Het was pas de tweede keer dat de vrouwen van Oranje aan een WK meededen. Tijdens het toernooi bereikten de voetbalsters een serie van elf overwinningen tijdens eindronden: zes op EK en vijf op WK.

Tags

2019AJAXBALLON D'ORCHAMPIONS LEAGUEFORMULE 1MAARTEN VAN DER WEIJDENMAX VERSTAPPENORANJE LEEUWINNENSPORTSUZANNE SCHULTINGTOM DUMOULINTOUR DE FRANCEVIRGIL VAN DIJK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck