Diskwalificatie Joost Klein lijkt misverstand: ‘Onjuist politiebericht veroorzaakte sneeuwbaleffect’
Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Malmö, werd enkele uren voor zijn optreden gediskwalificeerd. Deze diskwalificatie lijkt uiteindelijk te berusten op een misverstand, dat blijkt uit een reconstructie van De Telegraaf.
Het incident begon tijdens een repetitie. Klein zou een ’afwerende beweging’ hebben gemaakt naar een cameravrouw van de Eurovision Broadcasting Union (EBU), waarbij haar camera werd geraakt. Hoewel er weinig duidelijkheid is over wat precies gebeurde, voelde de cameravrouw zich bedreigd. Volgens de Zweedse omroep, die een zero-tolerance beleid hanteert voor grensoverschrijdend gedrag, was dit genoeg reden om de zaak aan de politie te melden. Frederieke Leeflang, voorzitter van de NPO, en Taco Zimmerman, voorzitter van AvroTros, probeerden Klein’s deelname te redden. “We pleitten voor hoor en wederhoor, want er waren geen beelden die het incident bevestigden. Maar de tijdsgeest werkte tegen ons”, aldus Zimmerman.
Strenge aanpak
Zweden staat bekend om zijn strikte handhaving van sociale veiligheidsregels, wat de situatie voor Klein extra ingewikkeld maakte. De Zweedse omroep stelde op basis van getuigenverklaringen een rapport op, maar sprak niet met Klein’s crew. Volgens Leeflang leidde een miscommunicatie tussen de Zweedse politie en het OM uiteindelijk tot de diskwalificatie. “Een onjuist politiebericht veroorzaakte een sneeuwbaleffect”, vertelt ze.
Drama achter de schermen
In de nacht voor het optreden leek alles nog goed te komen. Klein bood aan publiekelijk excuses te maken, en zijn team was optimistisch. Maar zaterdagochtend besloot de EBU alsnog tot uitsluiting, met als reden het lopende politieonderzoek. “Hun droom spatte uiteen. Alles was klaar voor het optreden, en toen kwam het slechte nieuws”, zegt Leeflang.
Zimmerman noemt de diskwalificatie disproportioneel. “In het verleden werden dit soort situaties onderling opgelost. Maar nu is er nul tolerantie voor afwijkend gedrag. Dit had nooit zo groot hoeven worden.” Hij pleit voor meer begrip voor creatieve artiesten: “Joost is een goede jongen, maar in deze tijd is er weinig ruimte voor eigenzinnigheid.” Uiteindelijk zag het Zweedse OM af van vervolging wegens gebrek aan bewijs. Toch blijft de diskwalificatie een zwarte bladzijde voor Nederland op het Songfestival. “Laat dit een les zijn”, concludeert Leeflang. “Zorg voor duidelijke regels en denk twee keer na voordat je zulke rigoureuze besluiten neemt.”