Diest staat stil bij prins Filips Willem
DIEST – Het Belgische Diest herdenkt dit weekeinde dat het precies vierhonderd jaar geleden is dat prins Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, er zijn laatste rustplaats vond. Filips Willem (1554-1618) was behalve prins van Oranje ook heer van Diest en werd daar op 1 april 1618 bijgezet in de Sint Sulpitiuskerk.
Filips Willem is in de Nederlandse geschiedenis slechts een voetnoot gebleven. Dat komt omdat de zoon van Willem van Oranje en Anna van Buren in 1566 op elfjarige leeftijd op bevel van de hertog van Alva werd gevangengenomen en naar Spanje overgebracht. Dit in de hoop zijn vader te kunnen chanteren en overreden de strijd tegen de Spaanse koning Filips II – de peetvader van Filips – op te geven.
Willem van Oranje gaf niet toe en Filips Willem bleef ook nadat zijn vader in 1584 in Delft was vermoord, en hij rechtens de nieuwe prins van Oranje was, gevangen in Spanje. Zijn halfbroer Maurits vervolgde de strijd tegen de Spanjaarden en noemde zich ‘geboren prins van Oranje’. Pas in 1596 mocht de katholiek opgevoede Filips Willem terug naar de Nederlanden, maar in de Republiek was hij niet welkom omdat hij als aanhanger van de koning werd beschouwd.
Maurits
Filips Willem ontmoette in 1608 voor het eerst prins Maurits, zoon uit het tweede huwelijk van Willem van Oranje met Anna van Saksen. De twee praatten ook over de rechten van Filips Willem, die uiteindelijk erkenning krijgt en onder meer wordt ingehuldigd als baron van Breda. Hij sleet zijn laatste jaren afwisselend in Brussel, Orange, Breda en Diest, waar hij werd begraven. Maurits werd de nieuwe prins van Oranje.
In Diest zijn er vanaf zaterdag tot en met 20 mei drie tentoonstellingen die aandacht besteden aan Filips Willem. Behalve in de kerk is dat in de Lakenhalle en in museum De Hofstadt.
BUZZR