Dieren: ​Heeft mijn ‘stuiterbal’ ADHD?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De term ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel hyperactiviteit genoemd. Alhoewel er veel kennis is verzameld over ADHD bij mensen, is er ook veel discussie. Bij honden is er in de literatuur weinig te vinden over deze aandoening.  

Door MARIEKE VAN DER BURGT 

 Kenmerken van ADHD zijn onder andere: impulsief reageren, moeite met aandacht, het ervaren van concentratieproblemen en/of aanhoudende rusteloosheid en problemen met leren. 
De bovenstaande kenmerken van ADHD kunnen wel ‘vertaald’ worden naar honden. Er is echter wel een duidelijk onderscheid tussen ADHD (hyperactief) of overactief. 

Hyperactieve honden reageren hyperalert op alle prikkels, zijn snel afgeleid, leren slecht en zijn niet moe te krijgen. Het gedrag vindt in allerlei situaties plaats en start al op jonge leeftijd. Sommige hyperactieve honden eten en drinken snel en plassen en poepen vaak. Ze hebben een hoge hartslag en ademhaling en door hun actieve leven kunnen ze ondergewicht hebben. Tevens hebben ze een verstoord slaappatroon. 

ADHD bij honden is zeldzaam. Veel van dit soort symptomen kunnen dus ook door andere factoren verklaard worden. Er zijn namelijk wel veel overactieve honden. Overactieve honden slapen in vergelijking met de ADHD-hond vaak wel goed. Het kunnen honden zijn die minder goed zijn opgevoed en niet geleerd hebben welk gedrag de eigenaar van zijn hond verwacht.  

Vaak zijn deze honden regelmatig gecorrigeerd, pikken ze spullen of reageren ze overmatig druk wanneer bezoek binnenkomt. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn.  

 

OVERACTIEVE HONDEN 

Overactieve honden ‘stuiteren door het huis’ omdat ze mogelijk te weinig lichamelijke en geestelijke uitdaging hebben. Honden hebben uitdaging nodig in hun leven, de één iets meer dan de ander, maar voor iedere hond geldt dat er een bepaalde basisbehoefte is. Kunt u als eigenaar niet voldoen aan deze basisbehoefte, dan zal de hond zijn energie op andere manieren uiten. Vaak is dit op een minder prettige manier, omdat ze geleerd hebben dat ze door het drukke gedrag een reactie krijgen.  

 

WAT TE DOEN?  

Kijk eens kritisch naar het bewegingspatroon van uw hond en google eens op de ras- eigenschappen van uw hond. Geef uw hond gedurende twee weken meer uitdaging, zowel lichamelijk als geestelijk. Denk hierbij aan lange wandelingen, balspellen of fietsen. Zoekspelletjes en rustmomenten zijn uitermate belangrijk voor een overactieve hond. Breng structuur, rust en duidelijkheid aan voor de hond. Leer hem wat hij wel en wat hij niet mag doen en bekijk wat het effect is op de overactiviteit.  

 

MEDISCHE OORZAAK 

Mochten voorgaande tips onvoldoende helpen, laat dan medische oorzaken uitsluiten. Er zijn bepaalde aandoeningen die tot overactief gedrag kunnen leiden. Zo kan een te hoge schildklierwaarde leiden tot overactief gedrag en onrust. Ook zijn er voorbeelden van honden die overactief reageren wanneer ze irritatie ervaren door jeuk van bijvoorbeeld een voedselallergie of vlooien. Zijn er geen medische oorzaken gevonden? Dan kan een Tinley-gedragstherapeut u verder helpen om balans in het gedrag van uw hond te krijgen. 

 

Tags

DIERENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck