Defensie steekt kwart miljard extra in werven nieuw personeel
AMERSFOORT (ANP) – Defensie investeert fors in de slagkracht van de krijgsmacht. Die krijgt nieuwe tanks, gevechtsvliegtuigen, onderzeebootjagers en helikopters. Om dat allemaal draaiende te houden gaat het ministerie jaarlijks meer dan een kwart miljard euro extra uitgeven aan personeel. Daar heeft het al jarenlang een groot tekort aan.
Dat staat in de donderdag op de Bernhardkazerne in Amersfoort gepresenteerde Defensienota waarin minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman hun plannen voor de komende jaren uit de doeken deden. Van de 2,4 miljard euro die Defensie deze kabinetsperiode extra krijgt, gaat 1,5 miljard naar het versterken van de gevechtskracht.
“Defensie gaat terug naar de kern”, aldus Brekelmans. Dat houdt in dat het zich gaat richten op de verdediging van Nederland en het NAVO-grondgebied. Ook generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair, spreekt van een “nieuwe koers” en ziet een “keerpunt in de geschiedenis van de krijgsmacht”.
Investeren in mensen
Defensie wil de komende jaren groeien, maar heeft nog duizenden openstaande vacatures. Daarom wordt “stevig in de mensen” geïnvesteerd, staat in de Defensienota. “In het licht van de huidige dreigingen, moet Defensie nog sneller groeien om haar taken te kunnen uitvoeren en permanent inzetgereed te zijn.”
Om meer personeel te werven gaat er structureel 260 miljoen extra naar personeel. De helft van het geld voor personeel is bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden, zegt de staatssecretaris. De grootste uitdaging is volgens hem het personeel behouden. De andere helft wordt onder meer uitgetrokken voor zaken als het opschalen van het dienjaar.
Meebewegen
De krijgsmacht moet flexibeler worden. “Uitgangspunt is dat de krijgsmacht zo snel mogelijk kan meebewegen met de dreiging. Dat betekent (snel) opschalen in aanloop naar een conflictsituatie en weer afschalen in een periode na een conflict”, staat in de nota. Hierin moeten reservisten een grotere rol gaan spelen.
Hoeveel tanks er komen wordt later duidelijk. Er wordt ook gekeken naar “deels onbemenste systemen”. De eerste tanks komen in 2027. Verder krijgt de luchtmacht er zes F-35-gevechtsvliegtuigen bij. Die komen in 2029 en de marine mag twee nieuwe fregatten voor de onderzeebootbestrijding kopen. Verder gaat er geld naar voorraden en logistiek.
Er gaat de komende jaren ook een miljard euro naar versterking van de defensie-industrie. Dat zorgt voor meer veiligheid, vernieuwing en banen in Nederland, meent Brekelmans. In de toekomst zal met de groeiende dreiging volgens de bewindslieden ook meer van de samenleving gevraagd worden. Die moet zich beter voorbereiden op een conflict.
ANP