Controverse rond band uit Oekraïne die Clash-cover maakte
Er is beroering ontstaan rond de band Beton uit Oekraïne. De punkers hebben van de hit London Calling van The Clash een nieuwe versie gemaakt onder de naam Kiyv Calling. Op social media zijn echter foto’s opgedoken van bandleden die een shirt dragen met de naam van een omstreden figuur uit de Oekraïense geschiedenis.
Beton plaatste afgelopen week een video van de track op internet. Met de aangepaste versie van de klassieker uit 1979 wil de punkband geld inzamelen voor de Free Ukraine Resistance Movement (FURM). De verzetsbeweging wil van de opbrengst een communicatiesysteem aanschaffen om burgers in het oorlogsgebied te waarschuwen voor Russische aanvallen. Het lied zou met toestemming van de leden van The Clash zijn gemaakt.
Nadat het nummer op internet was gezet, en door enkele prominenten was gedeeld, ontstond de controverse toen foto’s van Beton opdoken. Singer-songwriter en politiek activist Billy Bragg had de video ook op Facebook gedeeld. Hij kreeg kritiek omdat leden van Beton te zien waren in een T-shirt met daarop de naam van Stepan Bandera.
Bragg noemt dat in een nieuwe post “zeer verontrustend”. Hij legt uit dat Bandera een dubieuze reputatie heeft. “Stepan Bandera was een extreemrechtse Oekraïense politicus die samenwerkte met de nazi’s tijdens de bezetting van Oekraïne”, schrijft Bragg. “Zijn volgelingen waren medeplichtig aan de Holocaust. Dat hij deze dingen deed in naam van de Oekraïense onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, heeft ertoe geleid dat sommige hedendaagse extreemrechtse nationalisten zich met hem vereenzelvigen in hun tien jaar durende strijd met Rusland.”
Symbool van verzet
Bragg had Beton om een reactie gevraagd, maar kreeg die niet. Hij heeft de video verwijderd. Op de eigen Facebookpagina reageerde Beton wel op de controverse. “Stepan Bandera is een held voor veel Oekraïners, een symbool van verzet tegen de Russische bezetting”, laat de band weten. “We begrijpen en veroordelen ook dat sommige mensen wreedheden kunnen begaan terwijl ze de naam van Bandera gebruiken.”
Over de cover zeggen de bandleden dat ze die hebben opgenomen omdat ze van The Clash houden en hun standpunt over weerstand tegen onderdrukking onderschrijven. “Net als zij zijn wij antifascistisch en antiracistisch. We willen leven in een democratisch land, vrij van oorlog en waar iedereen welkom is van elk ras en geloof. Iedereen die naar onze liedjes luistert, zal horen dat we schrijven over verzet, consumentisme en vrijheid. We zingen over dronken chauffeurs en gemene oligarchen. We hebben geen tijd voor extremistische politiek”, voegden ze eraan toe.
BuzzE